Снимка: sxc.hu

Въпреки кризата има компании, които постоянно се разрастват. И измежду тези десетки служители все ще има някой, който да изглежда странно, различно, а защо не и неприлично. Дали ще дойде по пантофи на работа, или с късата рокля от вчерашния купон, крайният ефект е един – този човек просто не се вписва и предизвиква смут в останалите.

Ако сте тотално коравосърдечни, може да го скастрите на място пред останалите. Може да му отправите и персонално забележка „на уше", но той пак ще остане поне малко обиден, дори и да сте прав. Затова преди да изпаднете в криза за това какво да направите, не забравяйте, че имате правото да наложите дрескод.

Думата действа като шамар за някои служители, други са напълно ок с подобна офис-норма. Ето какво трябва да имате предвид, когато прибегнете до официалната униформа на работното място:

Имиджът, който искате да излъчвате: Тук трябва да съобразите дали вашите служители имат постоянен контакт с клиенти. Колкото по-често те имат досег с външни хора, толкова по-наложително е да има определен дрескод.

Видът на клиентите също има значение. Ако са бизнесмени, мениджъри и т.н., строго-елегантната визия е препоръчителна. Ако обаче става въпрос за персонал на магазини или заведения – разбира се, сексапилната и по-атрактивна визия е ключов коз.

Ако ръководите болница, то нямате особено богат избор, защото престилката покрива почти всичко. Тогава просто трябва да помислите за цвета и кройката.

Ефектът на униформата върху качеството на работа: Някои ангажименти изискват известна свобода на движението, комфортни дрехи и още повече комфортни обувки. Би било повече от глупаво да накарате сервитьорките да ходят на токчета цяла нощ или пък медицинските сестри (за вторите правилото важи само в спалнята).

Ако пък поискате от програмистите си да се облекат в костюм и вратовръзка, вероятно ще ви погледнат с недоумяващ поглед и ще ви покажат среден пръст, тъй като се имат за по-свободолюбиви натури, които не подлежат на "цензура" в облеклото.

Бъдете разумни и логични при избора на униформа.

Ефектът върху морала на компанията: Всеки път, когато отнемете правото на избор на служителя си, това ще е като удар върху морала на компанията ви. За да не усещат принудата, служителите ви активно трябва да участват в избора на дрескод.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase