Снимка: Sxc.hu

Офисът е работното място на голям процент от съвременните образовани хора. Всички смятат, че офисната работа е по-лека и по-високо платена, но и тя крие много подводни камъни, които рушат здравето. От жизненоважно значение е хората да подобряват работната си среда, защото в противен случай качеството им на живот пада. Не бива да позволяваме на работодателите да злоупотребяват.

Кои са най-вредните компоненти в офиса. Може би всички ги знаем, но какво правим по въпроса?

Компютрите

Компютрите са неизбежно зло. Малко хора успяват да си намерят доходоносно занимание без помощта на компютър. Ще кажете: Ама те вече мониторите са нови – не вредят. Може, не споря. Аз не съм група руски или американски учени с огромна дотация, която може да прави изследвания и статистики и накрая да излезе с експертно мнение. Аз съдя по себе си и околните. Който не вярва, да пробва да седи пред компютъра поне по 8 часа на ден месеци и години наред и после да ми се обади. Ако не го болят очите и главата на първата седмица, значи е свръхчовек или може би извънземен и ще е интересно да се запознаем. И тук в повечето случаи служителите са си виновни, в разписанието винаги се упоменава, че работниците имат право на почивки.

Мобилните телефони

Още едно необходимо зло за съвременния човек. Продължителното говорене направо ти стопява мозъка. Тук даже човешката раса е доста издръжлива, в това число мисля, че българите държат рекорд. Наблюдавала съм хора, които в продължение на 40-50 минути, пътувайки в автобус, говорят ли, говорят... и ти ги слушаш и слушаш... ами какво да им кажеш, нали трябва да си изговорят „безплатните“ минути и да си уплътнят времето. Платили са си хората. Може би мобилните оператори е крайно време да помислят за здравето на народа – лошото е, че нямат сметка да информират относно вредата от електромагнитните излъчвания. И да оставим настрана хората, които просто скучаят и искат да си изговорят „безплатните“ минути, какво да кажем за онези, които имат да вършат работа по телефона и постоянно са притеснявани от кого ли не. Все повече стационарните телефони се използват единствено за украса и за част от офис оборудването.

Столът

Колко от вас могат да се похвалят с качествен, ортопедичен стол на работното ви място? И шефовете се изключват от класацията. Ето, ако се направи едно такова проучване би било много интересно и много показателно за организациите, които имат отношение към здравето на служителите си. Дори да ви е по-високо платена работата, ако няма качествени условия за работа е напълно безсмислено, защото е абсолютно сигурно, че вредите, които ще ви нанесе ще са повече от временните ползи. У нас никой не мисли за бъдещето, всеки гледа да върже двата края за момента и да задели нещо за черни дни. И ако се съгласяваме да работим при лоши условия на труд за малко пари, как смятаме, че бъдещето ни ще бъде светло и здраво. Няма да сме нито здрава, нито дълголетна нация.

Бюрото и мишката

Още не съм схванала коя е най-оптималната поза и положение между височината на бюрото, клавиатурата и мишката, но определено като пишете по-дълго ви заболява китката. Или аз не съм попадала на удобно бюро, или това си е част от цивилизацията – не знам, но определено и мишката и клавиатурата натоварват ръцете. Особено дясната.

Въздухът в стаята

Чистият въздух е все по-голям дефицит в големите градове. В малките, задушни офиси липсата на свеж въздух е още по-голям. А наличието на климатиците е една голяма измама – основно те въртят един и същи въздух, който охлаждат или затоплят. По-вероятно е да ви докарат пневмония или алергия по избор на случайността, отколкото свеж въздух. Всички вносители на климатици сега ще скочат и ще кажат – не, не е така, те новите климатици имат висококачествени филтри. И така да е. Колко обаче работодатели осигуряват на работниците си висококачествени климатици и добра поддръжка. Да не се лъжем излишно.

Енергоспестяващите крушки и неоновото осветление

Едва ли има смисъл да коментираме неоновото осветление и колко много вреди то на очите ни. За сметка на това за енергоспестяващите крушки пък в последно време се твърди, че ултравиолетовата радиация, която излъчват поразява човешките тъкани. Така че, ако в офиса все още сте на старите обикновени крушки, не чувствайте вина за глобалното затопляне, а се радвайте, че поне сте избегнали малко радиация.

Офисът депресира

Хората в офисите обикновено се дебнат като хиени, кой работи повече, кой е по-голям натегач. И дори да няма никаква смислена работа пред компютъра зяпа и цъка до откат, да не би колегите да го изкарат най-големия мързеливец или ако шефът влезе да види, че липсва и да попита къде е. Страхуваш се да станеш от бюрото, защото ще си черната овца, която е най-големият хаймана и постоянно виси в пушкома. И тази нездравословна конкурентна среда в крайна сметка потиска и депресира. Устата ти могат да залепнат от мълчание и старание да си перфектен. Вечерта се прибираш уморен и изнервен... така хората остават без приятели, без семейство и остават самотни, взирайки се в най-близкия им приятел – монитора.

Другият вариант е да си направим равносметка и да се опитаме да компенсираме вредата с полезни неща – разходки на чист въздух, повече движение, по-малко работа на лампи, повече почивки, повече разговори.
Всъщност самите работодатели трябва да се замислят върху вредите на офиса и да помислят как да запазят работниците си по-дълго физически и психически здрави. Ако им пука за тях, разбира се? Но ако човек сам не цени здравето си, колкото и добри да са ни работодателите, нищо няма да се промени.

Още любопитни статии прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase