Снимка: Sxc.hu
fallback

Пубертетът е труден и изпълнен с предизвикателства период от живота както на децата, така и на родителите им. При все, че най-често възприемаме тийнейджърите като „бунтари“, които обикновено ни създават само грижи и тревоги, ако опитаме да погледнем на тях от малко по-различен ъгъл ще установим, че те всъщност са подложени на голяма доза напрежение – много уроци и домашни в училище; куп социални норми и правила, които трябва да съблюдават; отговорността да оправдаят родителските очаквания... Справянето с всичко това изисква доста сили – както физически, така и емоционални, но не всеки млад човек е подготвен за подобно изпитание и като логична последица от усилията често се стига до депресии.

Можем ли да разпознаем симптомите на депресивните състояния и да помогнем навреме на детето си?

Често са сърдити
 
Пубертетът е времето, в което децата ни се опитват да се научат да се борят с огромното разнообразие от човешки емоции. Когато са депресирани те лесно изпускат нервите си – изразяват гнева си като крещят, блъскат вратите, карат се безпричинно на по-малките си братя и сестри.
 
Чувстват се безполезни и нищожни
 
Ако детето ви започне често да окачествява живота си като безполезен, говори на теми като „нищожността на съществуването си“ и „мизерната си личност“, бъдете сигурни, че то е на път към депресивно състояние и се нуждае от своевременната ви помощ и съвет.
 
Често са тъжни без причина
 
Ако детето ви започне да проявява без конкретен повод песимизъм, черногледство, изглежда унило и меланхолично, непременно трябва да намерите време и в спокоен разговор с него да разберете причините, които са го довели до това състояние. Вашият опит неминуемо ще му е от полза.
 
Рязко са се променили сънят и апетитът им
 
Ако в последно време сънят и апетитът на вашия тийнейджър видимо са се влошили, имайте предвид, че това може да са симптоми на депресия. Дали спи повече или много по-малко от обикновено, дали се тъпче с храна или просто е престанало да се храни – вашето дете има нужда от вас и дори от специалист.
 
Нямат интерес към работата или хобито си
 
Случва ли се като се приберете от работа да намерите тийнейджъра си отпуснат на дивана и зяпащ в една точка или мотаещ се безцелно из къщата без да проявява интерес към абсолютно нищо, дори към любимото си хоби? Всичко това обикновено е сигурен индикатор, че нещо смущава психиката на детето ви.
 
Останалите прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 11 години

до 9 ТийнА вие, мили тийнове, моля разберете, че родителите ви, въпреки че са пораснали, най-често не се различават много по акъл от вас. Да, опит повече имаме, но не и акъл. Умението за разсъждаване не нараства с годините. Нараства само базата данни. Колкото по-рано осъзнаете това, толкова по-добри шансове имате да станете мислещи личности. Или на кратко казано - пълно доверие на никого. Възползвайте се от нашия опит, но преценявайте с вашите глави.

6

Анонимен

преди 11 години

Тъй като тъкмо станах на 20 би трябвало уж да съм излязъл от тийн категорията,но мога да ви кажа,че според моите наблюдения всики тези оправдания са само извинения защо някои тийнейджърчета се държат като ***!А според мен отговорът е много по-лесен-те просто са ***!

5

Анонимен

преди 11 години

Тийн , много си прав/а , но ако и вие в тази възраст проявите малко повече доверие в родителите си може би ще се получи диалога . Само дето сега вие съзрявате "морето ви е до колене " и никой не чувате - това са го минали вашите родители и родителите на вашите родители . Иначе да - диалог трябва да има

fallback