Снимка: outnow.ch

Важно е човек да знае своите силни страни и да има самочувствие. Понякога обаче някои хора се гордеят с неща, напълно противоречащи на нормалната логика. Когато някой човек знае два-три цитата на известен мислител, това в никакъв случай не превръща и него в такъв. Всичко трябва да бъде премерено и да има граници. Често обаче хората пресичат и дори задминават тези граници. Ето и най-глупавите неща, каращи човек да се гордее със себе си:

1. Това, че човек остарява. На всеки се случва да погледне укорително по-младите от него и да се пита как живеят нормално в този променен свят. Истината обаче е, че никой не иска да остарява. Има една повратна точка в живота, до която човек чака с нетърпение рождените си дни и чувството, че пораства. След това процесът е обратен или поне не толкова вълнуващ.

По-възрастните хора смятат себе си за по-умни, разбиращи и мъдри. Това може и да е така, но всъщност остаряването е естествен биологичен процес, за който няма нужда от излишна гордост.

2. Това, че човек е част от тълпата. Масата е сила, но сливането с нея пречупва вашата индивидуалност. Би било гордост човек да се прочуе с нещо, което сам е направил или когато сам отнася критиките за своите решения. Най-лесният начин е да станете част от множеството. Тогава се чува общият глас, но къде отива вашият?

3. Когато човек дразни или засрамва други хора. И двете действия носят негативен заряд, а гордостта е положително качество. Следователно можете да бъдете горди с основание, когато направите нещо добро като например да помогнете на някой човек, а не да го засрамвате. Подобни действия само биха ви върнали назад в тинейджърските години, но не физически, а на интелектуално ниво. А и нали знаете – не правете на другите това, което не искате да ви правят на вас.

Останалото пточетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase