Снимка: outnow.ch

Една от причините всички да чакаме празниците е, че тогава има няколко дни за почивка. Уютът на топло край трапезата, коледните песнички, тръпката от подаръците (макар и вече пораснали, повечето от нас все още се вълнуват и очакват изненади) са времето, което знаем, че ни е отредено за почивка и никаква работа.

Уви, в повечето фирми служителите наистина почиват и дори да се наложи да отговорят на някое служебно обаждане или да си отворят мейла, не го считат за голяма драма. Някои обаче са „наказани" да работят на 25 декември и на 1 януари. Истинско безумие, но в тази икономическа обстановка никой не би рискувал да проявява големи претенции да спори с началниците си, за да не загуби работата си.

И колкото и да проклинате съдбата, че сте от тези „богопомазани", които трябва да висят в офиса, докато останалите се наслаждават на коледните филмчета у дома и похапват печеното пиле или прасенце, си представете какво щеше да бъде, ако в това време почиваха всички шофьори на градския транспорт, лекари, полицаи и т.н. Може и да не ви се наложи да прибегнете до услугите им (дано не ви се наложи!), но приемете, че всеки носи някакви отговорности. А и не сте сами! Почти половината продавачи работят също.

И докато тази мисъл ви сгрява съвсем малко, ето ви няколко идеи как да преживеете празниците в офиса:

Преговаряйте!

Понякога работата по празниците е неизбежна. Но все пак, ако сте извън медицинския бранш и други животоспасяващи професии, има някакъв шанс да се опитате да промените работния график, като преговаряте с колегите и шефа си.

Ако трябва да давате някакви онлайн дежурства, помолете да го направите от дома си по време на празниците. А ако е изключително наложително физическото ви присъствие в офиса, се спазарете за допълнително заплащане, повече почивни дни, намален работен празничен ден и гаранция, че на следващите празници вие няма да дежурите.

Променете си празничния график

Повечето хора са традиционалисти и когато планират пътуване, съчетано с някой празник, държат на самия ден да са на почивка. Но ако по точка едно не сте постигнали желаното, то от по-рано преговаряйте с половинката или с приятелите за вариант „Б", в който пътешествието ви се променя малко във времето.

Социалните мрежи не са ваш приятел в този момент

Стоите си в офиса, времето тече бавно, а тъй като е Коледа, няма особено работа... да не кажем никаква. И за да убиете малко часове, решавате да поровите из Facebook, Twitter и т.н. Голяма грешка!

Вместо да се откъснете от скуката, вероятно ще се депресирате, защото социалните мрежи в този период от годината са пълни с бозави съобщения, коледни честитки, песнички, снимки на масата, снимки на семейството, подаръци и т.н., които най-вероятно ще ви накарат да се ядосате, защото сте заклещени в офиса. Кофти! Не си го причинявайте!

Най-добре е вместо да се дразните на безнадеждната ситуация, да си пуснете едно хубаво филмче, някоя комедия, с която да убиете два часа. Ако наистина нямате работа, пуснете си още някое филмче.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase