Снимка: sxc.hu

Много хора смятат, че за да станеш много добър в нещо, трябва да имаш вроден талант за това. Но научните изследвания опровергават тази представа. Тони Шварц, президент на „Проект Енергия" и автор на книгата „Бъдете изключителен в каквото пожелаете", е открил чрез проучвания на служителите на дузина организации, че е възможно да изградиш, което и да е умение или способност, по същия ситематичен начин, по който изграждаш мускули: излизаш извън зоната си на комфорт, след това правиш почивка.

Аристотел го е казал още преди 2000 години:"Ние сме това, което правим често в ежедневието си." Чрез редовна практика човек може да се научи на каквото пожелае – да е по-концентриран, да има по-добри творчески умения, да е по-позитивен във възгледите си, да релаксира, да разговаря конструктивно с околните или по-обикновени неща като това да играе тенис изключително добре.

Ученият Андерс Ериксон, който изследва факторите за превъзходно представяне в каквато и да е дейност, е установил, че 10 000 часа прекарани в практикуването на нещо е минимумът от време, което човек обикновено инвестира, за да достигне до отлично ниво в сферата, в която е избрал да се развива.

За съжаление, както и сами можем да предположим, според Ериксон практикуването е най-трудната част и най-малко приятната. Естествено, че когато постигнем желаните резултати, се чувстваме в еуфория и удовлетворени от себе си, но как да преминем по-лесно през дългия период на упражняване без да се обезкуражим?

Ето кои са ключовете към успех в периода, в което вървим към желаната цел според изследванията на Тони Шварц:

1. Избирайте за цели неща, които наистина ви вълнуват. Когато изпитвате истинска страст към това, с което се занимавате, вероятността за успех е в пъти по-голяма. Не си хабете енергията за неща, които са ви самоцел, просто за да докажете на себе си, че сте дисциплинирани. Подредете приритетите си и се насочете към истински важните неща за вас.

2. Захващайте се първо с най-трудната част. Ние инстинктивно вървим към удоволствието и избягваме болката и досадата. Ериксон, както и всички изследователи на тези въпроси, са стигнали до извода, че хората са най-ефективни, когато оставят най-приятната и най-леката част за накрая, а в началото на деня започват с най-трудната част.

3. Практикувайте интензивно без прекъсване за по-кратки периоди от време, не по-дълги от 90 минути и после направете почивка. Час и половина е максималното време, в което хората са способни да поддържат високо ниво на концентрация върху каквото и да е. Резултатите от проучванията също показват, че най-добре е да се практикува не повече от 4-5 часа на ден.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase