Снимка: Reuters
fallback

Понякога като родители се взимаме твърде на сериозно и забравяме, че с детето трябва да се общува като с равен, независимо от възрастта му. Има неща, които никога не бива да му казваме, колкото и да сме ядосани или разстроени:
 
„Ти винаги/ никога...“ – независимо от продължението такива изречения са погрешни, защото не бива да абсолютизираме нещата.
 
„Защото така казах!“ – с тази фраза вие контролирате всичко и напълно убивате усещането за автономност у детето и възможността да мисли логично.
 
„Казах ли ти!“ – натякването е колкото изкушаващо, толкова и погрешно. Като го кажете излиза, че вие винаги сте права, а то винаги греши. Така ли е наистина? Помислете пак.
 
„Спокойно, не се притеснявай“ – истината е, че когато човек има притеснения дори в детска възраст, те няма да изчезнат изведнъж с няколко думи. По-добре е да зададете въпрос за тревогите на детето, а не да ги игнорирате.
 
„Не се прави така. Дай на мен!“ – помолили сте детето да ви помогне за нещо, но то не се справя според очакванията ви. Ако поемете всичко в свои ръце, детето ви никога няма да се научи как всъщност се прави и едва ли ще има желание да ви помогне за нещо друго от страх да не сгреши отново пред вас.
 
„Ех, защо не си като сестра си/ брат си“ – да имаш брат или сестра и съперничеството вървят ръка за ръка и всичко, което кажете за сравнение между децата си само ще налее масло в огъня.

Още полезни съвети и интересна информация може да намерите в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Даола

преди 12 години

Трябва да подкрепяме детето, то да се чувства защитено и да му даваме добър личен пример, а не само съвети. Личният пимер е най-добрият учител, защото ако му говорим едно , а ние самите правим точно обратното, то ще направи същото, което и ние.Много родители се чудят, защо децата им не проявяват интерес към науката или книгите, но не си дават сметка,че в присъствието на децата, те никога не говорят нищо съществено, не показват никакъв интерес към каквото и да било, вечер не разтварят книга.

16

У

преди 12 години

"Дедо,сипах вода у ракията"...Тогава дедото преби до смрът с парче суджуксвоя унук. Опита да свести момчето с паничка зейева чорба, но уви,сичко беше напразно...Старецът си спомни, че е приготвил тубите с рикияза двоен препек и момчето е разредило пръвака за да не се...запали...казаня.Ако си против детското насилие ...и акциза на ...домашната рикия, сложитова съобщение на стената си! Бъди съпричастен!

15

Анонимен

преди 12 години

Когато детето дойде при мен и поиска да му оправя играчката, отказвам. Показвам му как сам да си я оправи.

fallback