Снимка: Reuters

Ако имате ужасния късмет да сте попаднали на шеф, който има проблем с контролирането на гнева, ядосва се за най-малкото нещо или изпитва силно негативни чувства точно към вас по неизвестни причини, то това е добра предпоставка да се замислите за нова работа.

Да търпите честите нервни изблици на шефа си може да навреди на здравето ви, защото в такава среда стресът, който изпитвате, се покачва неимоверно много.

Може да си мислите, че ще свикнете с времето и няма да ви прави впечатление, но такава доза непукизъм малко хора могат да проявят. Останалите плащат висока цена за търпението си.

Ето някои съвети как да оцелеете в тази ситуация докато си намерите нова работа:

1. Опитайте се да не приемате думите на шефа си лично. Добрите мениджъри знаят как да изискват или отправят критика по професионален и спокоен начин. Те не бъркат авторитета с тираничното поведение. Не позволявайте неговото/нейното неумение за работа с хора да влияе на вашата самооценка.

2. Често егото на тези, които имат властно поведение всъщност е слабо и те имат крещяща нужда от внимание, уважение и признание, но да прикриват своята неувереност с външна проява на авторитарност. Може да се опитате да разговаряте с шефа си, за да проверите дали има шанс да решите проблема с открит диалог. Започнете с нещо, което да му покаже, че оценявате възможността, която сте получили да работите в неговата/нейната фирма/екип и след това кажете нещо от сорта на:

"За мен е много важна Вашата оценка за работата ми, за да науча как да се справям още по-добре със задачите, но когато някой повишава тон, това ми пречи да се вслушам наистина и да има резултат от обратната връзка, която получавам. Ще подобря качеството си на работа много повече, ако получавам критика със спокоен тон".

Това би дало резултат при някои шефове, които може да осъзнаят грешката си, но при други може да няма никакъв ефект. Вие, обаче, сте длъжни да пробвате да защитите достойнството си и да решите проблема с диалог.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase