Снимка: Reuters

Обидно и непоносимо е да чувстваме понякога върху себе си отрицателните емоции на пътуващия с нас човек в метрото или да станем обект на гнева на шефа, или всеки ден да усещаме сякаш безпричинната злост на колеги. Настроението ни веднага посърва, всичко ни пада от ръцете, някои дори могат да заседнат в дълбок стрес. Какво да правим?

"За да преодолеем тревогата, възникваща при общуване с човек, който сипе "огън и жупел" срещу нас, трябва да превключим фокуса на чуждата агресия върху нещо неутрално – съветва Филип Зимбардо, социален психолог, професор в Станфордския университет в САЩ. – Например трябва да си кажем, че човекът не се ядосва на нас лично, а заради нещо друго – за това, че се е скарал с жена си или защото го боли зъб, да не възприемаме негативните му емоции за собствена сметка".

На пръв поглед изглежда, че начинът да отклоним гнева на друг човек от себе си е слабо убедителен. Но той има строго психологическо и неврофизиологическо обоснование, съобщава science.compulenta.ru.

Психолозите от Станфордския университет провели експеримент с намерението да проверят наистина ли преставаме да се тревожим в отговор на чуждата агресия, ако си съчиняваме за нея фантастичен "гръмоотвод". В серия опити Йенс Блехърт и неговите колеги показвали на доброволци няколко изображения на лица, изразяващи различни емоции. Доброволците били инструктирани в случай на среща с "лош човек": ако видят негативна емоции, то да я пренесат върху нещо друго и да си кажат, че негативът не се отнася за тях.

В този случай, ако така подготвените хора втори път видят лице, изразяващо негативни емоции, техните собствени преживявания вече са значително по-слаби. Ако отначало те просто изпитват някаква реакция в отговор на "злото лице" и не се опитват да я насочат настрани, то и при втората среща изпитват тревога в същата степен. При отвеждане на чуждата агресия от себе си мозъкът преоценява изображението и следващия път безпокойството от срещата с познатата негативна емоция изчезва.

Изследователите сравняват това с два срещащи се потока: първоначалният емоционален отговор идва от задните отдели на мозъка към челните, а преоценяващият импулс – в обратна посока, гасейки тревогата и безпокойството. Именно по този начин според учените се променя електрическата активност на мозъка: срещнатият поток импулси подава сигнали, съответстващи на негативните емоции.

Ако човек е трениран да превключи чуждата агресия срещу себе си върху нещо друго, то при сблъсък с чуждия негативизъм мозъкът ще оценява събеседника адекватно, бързо и ефективно и ще погаси тревогата от чуждия гняв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase