Снимка: архив, БГНЕС

Светът е по-добре подготвен от всякога за опустошителни вълни цунами благодарение на системата за ранно глобално предупреждение, въпреки че все още е невъзможно да се предвиди кога точно може се случи подобно бедствие, казаха експерти по океанография в столицата на Индонезия Джакарта, цитирани от АФП.

"Ние сме много по-добре подготвени, отколкото през 2004 г. Глобалната система за ранно предупреждение спасява животи", каза на пресконференция Бернардо Алиага, специалист по цунами в Междуправителствената океанографска комисия на ЮНЕСКО.

Експертът визира цунамито, което през 2004 г. причини над 170 000 смъртни случая в Азия, по-специално в Индия, Индонезия и Тайланд. По онова време специалистите не са разполагат с работеща система за предупреждение. Днес 1400 станции по света съкращават само до няколко минути времето за предупреждение след образуването на вълна цунами.

"По-сигурни ли сме сега? Да, може би. Дали сме по-сигурни навсякъде по света? Може би не. Наистина се нуждаем от вашата помощ. Защото трябва да предадем посланието, че трябва да бъдем по-добре подготвени", допълни Алиага.

Преди всичко експертите искат населението по крайбрежията в рисковите райони да бъде по-добре подготвено. "Нашата цел е до 2030 г. 100 процента от тези рискови общности да бъдат подготвени и устойчиви на цунами", каза Ардито Кодиджат, ръководител на Информационния център за цунами в Индийския океан.

Тези превантивни мерки включват обучение на жителите в рефлекси за оцеляване, като например бягане към по-високи места веднага щом чуят рева на цунами и разполагане на шамандури в близост до основните разломи, за да се установи кога може да се образува вълна.

Страните, засегнати от цунамито в Индийския океан през 2004 г., което беше причинено от земетресение с магнитуд над 9, както и тези, разположени в близост до разломни линии като Япония, са особено уязвими.

През 2011 г. подводно земетресение с магнитуд 9 в североизточната част на Япония предизвика цунами, при което загинаха или изчезнаха около 18 500 души.
       
Експертите предупреждават, че не могат да предотвратят всички бедствия, причинени от цунами, а само да сведат до минимум тяхното въздействие.

"Ние просто не знаем кога ще се случи следващото голямо цунами, но това, което знаем, е, че можем да бъдем възможно най-подготвени", каза Лора Конг от Международния информационен център за цунами със седалище в Хонолулу, САЩ.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase