Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опустошителните дъждове, които предизвикаха смъртоносни наводнения в Камерун, Чад, Нигер, Нигерия и Судан през последните месеци, са били влошени от причинените от човека климатични промени, казаха международни учени, цитирани от Ройтерс.

Глобалното затопляне е направило сезонните валежи тази година с около пет до 20 процента по-интензивни в басейните на Нигер и езерото Чад, според World Weather Attribution (WWA), група учени, която изследва връзката между изменението на климата и екстремните метеорологични условия.

Валежите са препълнили и язовирите в Нигерия и Судан.

Според WWA подобни интензивни валежи могат да се случват всяка година, ако затоплянето продължи. Изследователската група допълва, че периодите на обилни летни валежи са новото нормално нещо в Судан, Нигерия, Нигер, Чад и Камерун.

Ако глобалното затопляне достигне ръст от два градуса по Целзий, което може да се случи още в началото на 50-те години на този век, подобни проливни дъждове се очаква да се случват почти всяка година в засегнатите региони, отбеляза WWA и отправи призив за повече инвестиции в системи за ранно предупреждение и модернизация на язовирите.

"Африка допринася за незначителна част от въглеродните емисии в световен мащаб, но е най-силно засегната от екстремните метеорологични условия", каза Джойс Кимутай, изследовател от Центъра за екологична политика към Имперския колеж в Лондон и съавтор на изследването. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase