Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Повечето французи смятат, че демократичната система на Петата френска република не работи, разкрива проучване на държавен консултативен орган, подчертаващо продължаващите проблеми в страната след парламентарните избори това лято, след които нямаше ясен победител, предаде Ройтерс.

Според 51% от анкетираните „единствено силна власт“ може да гарантира закона и реда, се допълва в проучването, проведено от „Ипсос“ по поръчка на Икономическия, социален и екологичен съвет на Франция и публикувано днес от вестник „Паризиен“.

Проучването по поръчка на Съвета, който консултира френските правителство и парламент, посочва, че 23% от анкетираните чувстват, че „демокрацията не е най-добрата политическа система на разположение в момента".

Изненадващото решение на президента Еманюел Макрон да разпусне парламента и да произведе парламентарни избори през юни и юли се обърна срещу него, като неговите центристи загубиха мнозинство в законодателния орган.

Крайнодясната партия „Национален сбор“ спечели най-много места на първия тур, но отстъпи на втория тур на изборите зад лявата коалиция „Нов народен фронт“ и центристите на Макрон. В момента нито една от политическите сили няма мнозинство в парламента.

През септември Макрон назначи Мишел Барние от консервативната партия "Републиканците" за нов премиер, макар тази политическа сила да спечели по-малко гласове от обединената левица или крайната десница на изборите.

Наскоро предложеният от Барние бюджет беше критикуван от крайната десница, от чиято негласна подкрепа се нуждае правителството, за да оцелее при потенциален вот на недоверие.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

>
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
fallback