Снимка: Pixabay

Смъртните случаи във Великобритания, свързани с употребата на кокаин, са са увеличили с 30% за една година в Англия и Уелс, сочат най-новите официални данни, предаде ДПА. По данни на британската Национална статистическа служба (ONS) общият брой на регистрираните смъртни случаи, свързани с наркотици, е достигнал нов рекорден брой през миналата година.

За миналата 2023 година са регистрирани 1118 смъртни случаи, свързани с кокаин, които съставляват една пета от всички смъртни случаи, причинени от отравяне с наркотици. Това е с 30,5 % повече от предходната година, когато са регистрирани 857 смъртни случаи, и почти 10 пъти повече от 2011 г., когато са регистрирани 112.

Лошава статистика е тревожна, смята една от благотворителните организации, работеща с наркозависимите.

През последното десетилетие в Англия и Уелс кокаинът неизменно е вторият най-употребяван наркотик след канабиса, отбелязва Националната статистическа служба. Почти осем от десет (79,2 %) от регистрираните през миналата година смъртни случаи, свързани с кокаин, са на мъже – 886 мъже, при 232 жени.

"Мъжете, родени през 70-те години на миналия век, често наричани представители на поколението Х, продължават да са с най-висок процент на смъртни случаи, свързани с наркотици", отбеляза Грег Сийли, ръководител на отдела за наблюдение на здравето на населението в британската Национална статистическа служба.

Клеър Тейлър, главен изпълнителен директор на здравната организация за лечение на наркомани "Търнинг пойнт", заяви, че "тези статистически данни – най-голям брой от началото на воденето на статистика – още веднъж подчертават спешната необходимост от сериозни мерки срещу кризата със смъртните случаи, свързани с наркотици".

Тейлър каза, че синтетичните опиоиди, които се произвеждат в лаборатории и са стотици пъти по-силни от хероина, "се срещат все по-често при предлагането на наркотици, което е особено тревожно и излага много повече хора на риск от случайно предозиране".

По данни на британската Национална статистическа служба през 2023 г. са регистрирани 52 смъртни случаи, свързани с нитазени – опасни синтетични опиоди, което е повече от 38 през предходната година. / БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase