Снимка: БГНЕС/ EPA
fallback

Президентът на Тунис Каис Сайед встъпи в длъжност за втори мандат след продължили месеци репресии и поредица от арести срещу политическите му опоненти, съобщава АФП.

Седмици след като спечели преизбирането с 90,7% дял от гласовете, 66-годишният бивш професор по право в своята реч при встъпването в длъжност в понеделник призова за „културна революция“ за борба с безработицата, тероризма и изкореняване на корупцията.

„Целта е да се изгради страна, в която всеки може да живее достойно“, каза Сайед в реч пред членовете на тунизийския парламент.

Преизбирането на Сайед на 7 октомври дойде след бурен първи мандат, по време на който той суспендира парламента на страната, пренаписа конституцията й след Арабската пролет и хвърли в затвора десетки свои критици в политиката, медиите, бизнеса и гражданското общество. Той оправда елементите на репресиите като необходими за борба с корупцията и враговете на държавата, използвайки популизъм, за да привлече тунизийци, разочаровани от посоката, в която онези, които го предшестваха, поеха страната след национални протести, довели до свалянето на Зин Ел Абидин Бен Али през 2011 г. .

Той обеща да се насочи към „крадците и предателите от ведомостта на чужденци“ и обвини „контрареволюционните сили“ за възпрепятстването на усилията му да подкрепи затруднената икономика на Тунис през първия му мандат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback