Снимка: БГНЕС/ EPA

Обединеното кралство обяви, че се отказва от суверенитета на отдалечен, но стратегически важен клъстер от острови в Индийския океан след повече от половин век, съобщава BBC.
Споразумението – постигнато след години на преговори – ще накара Обединеното кралство да предаде островите Чагос на Мавриций в исторически ход.

Това включва тропическия атол Диего Гарсия, използван от правителството на САЩ като военна база за неговите военноморски кораби и бомбардировачи с голям обсег.

Съобщението, направено в съвместно изявление на министър-председателите на Обединеното кралство и Мавриций, слага край на десетилетия на често разривни преговори между двете страни.

Американско-британската база ще остане на Диего Гарсия – ключов фактор, позволяващ сделката да продължи напред във време на нарастващо геополитическо съперничество в региона между западните държави, Индия и Китай.

Сделката все още подлежи на финализиране, но и двете страни са обещали да я приключат възможно най-бързо.

„Това е важен момент в нашите отношения и демонстрация на нашия траен ангажимент към мирното разрешаване на спорове и върховенството на закона“, се казва в изявлението на премиера на Обединеното кралство Кийр Стармър и министър-председателя на Мавриций Правинд Джугнаут.

Лидерите също така коментираха още, че са поели ангажимент "да осигурят дългосрочна, сигурна и ефективна работа на съществуващата база на Диего Гарсия, която играе жизненоважна роля в регионалната и глобалната сигурност".

Договорът също така ще "разгледа грешките от миналото и ще демонстрира ангажимента на двете страни да подкрепят благосъстоянието на Chagossians".
Обединеното кралство ще предостави пакет от финансова подкрепа на Мавриций, включително годишни плащания и инвестиции в инфраструктура.

Мавриций също ще може да започне програма за презаселване на островите Чагос, но не и на Диего Гарсия.
Там Обединеното кралство ще осигури експлоатацията на военната база за "първоначален период" от 99 години.

Президентът на САЩ Джо Байдън приветства „историческото споразумение“, като каза, че то е „ясна демонстрация, че чрез дипломация и партньорство страните могат да преодолеят дългогодишните исторически предизвикателства, за да постигнат мирни и взаимноизгодни резултати“.

Той каза, че това осигурява бъдещето на ключова военна база, която "играе жизненоважна роля в националната, регионалната и глобалната сигурност".

През последните години Обединеното кралство се сблъска с нарастваща дипломатическа изолация заради претенциите си към това, което нарича Британска територия в Индийския океан, като различни органи на Обединените нации, включително висшия съд и общото събрание, преобладаващо застанаха на страната на Мавриций и настояха Обединеното кралство да предаде това, което някои го нарекоха "последната колония в Африка".

Правителството на Мавриций отдавна твърди, че е било незаконно принудено да даде островите Чагос в замяна на собствената си независимост от Обединеното кралство през 1968 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase