Снимка: БГНЕС

В първата си реч пред парламента утре японският премиер Шигеру Ишиба ще предложи нов индекс за измерване на щастието, съобщиха японските медии, цитирани от Франс прес.

Очаква се индексът да бъде предложен едновременно с плановете на Ишиба за икономиката и за справяне с намаляващото население на страната.

Шейсет и седем годишният премиер пое поста във вторник, след като спечели силно оспорвания вот за лидер на управляващата партия миналата седмица.

Той обяви намерението си да свика предсрочни избори на 27 октомври, за да затвърди мандата си и да провежда политика на засилена подкрепа за регионалните власти и домакинствата с ниски доходи.

Според обществената телевизия НХК и други национални медии Ишиба вероятно ще поднови обещанията си за борба с инфлацията и ще обяви план за по-нататъшни парични стимули.

Йената поскъпна миналия петък, след като Либерално-демократическата партия (ЛДП) избра Ишиба за свой лидер. Като цяло той подкрепя решението на Японската централна банка да прекрати свръхотстъпчивата си парична политика.

Но снощи премиерът каза пред журналисти, че не смята, че условията са благоприятни за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, което доведе до нов спад на японската валута.

Очаква се министър-председателят да обяви и намерението си да повиши среднoто почасово минимално работно заплащане в Япония от сегашните 1055 йени до 1500 йени (10,22 долара) до 2030 г., съобщиха местните медии.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase