Снимка: БГНЕС

Когато Леонид Волков, дългогодишен партньор на покойния руски опозиционен лидер Алексей Навални, беше брутално нападнат с чук пред дома си в Литва през март, първоначално изглеждаше като пореден случай в който Кремъл атакува враговете си в чужбина.

Нападателят разбил прозореца на колата на Волков и му нанесъл няколко удара с чук, счупвайки лявата му ръка и повреждайки левия крак. Западни служители и опозиционери предположиха, че нападението, което се случи няколко седмици след мистериозната смърт на Навални в затвора, е било организирано от Кремъл.

След това, миналия месец, екипът на Навални пусна взривоопасно разследване, което постави под съмнение тази версия на събитията. Във видеото Мария Певчих, ръководителят на следствения отдел на Навални, обвини богатия бизнесмен и отявлен критик на Кремъл Леонид Невзлин, че е наел мъжете да набият Волков пред дома му, твърдейки, че атаката е била предизвикана от личен спор.

Невзлин отрече да е замесен в атаката. В изявление на X той написа: "Нямам нищо общо с каквито и да било атаки срещу хора, под каквато и да е форма", добавяйки, че "правосъдието ще потвърди абсурдността и пълната неоснователност на обвиненията срещу мен".

В своето разследване екипът на Навални публикува екранни снимки, които според тях показват разговори в приложението за съобщения Signal между Невзлин и предполагаемия му сътрудник Анатолий Блинов, които очевидно обсъждат атаката срещу Волков. Екипът на Навални предаде своето досие с доказателства на полските власти, където Блинов беше арестуван през септември.

Твърденията предизвикаха шок и доведоха до вътрешни борби сред членовете на руската опозиция в изгнание, тъй като хората се примириха с последиците от разкритията, ако са верни.

Певчих от Фондацията за борба с корупцията на Навални каза пред Guardian: "Няма правила за това какво правите, когато разберете, че някой, когото познавате, ви е забил нож в гърба. Волков беше нападнат три седмици след убийството на Алексей. Едва го бяхме погребали. В най-ниската точка на нашия живот някой те блъска отзад, така че падаш още повече и страдаш още повече."

Невзлин, бивш изпълнителен директор и партньор на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски, се отказа от руското си гражданство след началото на пълномащабната инвазия на Москва в Украйна и сега се намира в Израел, където притежава дял във вестник Haaretz.

От Израел Невзлин финансира няколко медийни проекта, които са критични към Кремъл и изразяват твърда подкрепа за Украйна във войната й с Русия. Преди това той се е сблъсквал с други опозиционни групи, включително екипа на Навални, заради разногласия относно най-добрия подход за предизвикване на Владимир Путин, руския президент.

Невзлин е известен с по-радикалните си политически възгледи, включително призовавайки за разпадането на Русия като държава и наричайки по-голямата част от населението на Русия "робско добиче".

Разследването на екипа на Навални се основава отчасти на кеш от частни екранни снимки на Signal, които са получили, които, според тях, разкриват обмен между Невзлин и фиксатор, за който се твърди, че е Блинов, руски адвокат.

Във видеоразследването Певчих заявява, че екранните снимки са предоставени от посредник, свързан с руската служба за сигурност ФСБ.

The Guardian не успя да провери автентичността на разговорите, които също включваха тайно заснети снимки на Волков и други членове на екипа на Навални, живеещи във Вилнюс. "Време е да махнем този идиот", гласи едно от съобщенията, за които екипът на Навални твърди, че е написал Невзлин.

Освен това те твърдят, че Невзлин в съобщенията обсъжда планове за отвличане на Волков по начин, който би го оставил "в инвалидна количка", преди да го предаде на ФСБ.

Екипът на Навални каза в изявление, че смята, че "глупавата безсмислена омраза", съчетана с "политическа конкуренция", може да е довела до атаката срещу Волков.

Полската правоприлагаща агенция заяви, че Блинов е разследван по три обвинения, "включително обвинението за организиране на нападението срещу руския опозиционен активист Леонид V поради неговата политическа самоличност и дейности".

Засега те не са коментирали твърдението, че Невзлин стои зад нападението. "Много различни сценарии трябва да бъдат проучени. Знаем също, че в такива случаи често се споделя дезинформация", каза Станислав Жарин, съветник по националната сигурност на полския президент, в интервю във Варшава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase