Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

Джулиан Асандж, основател на “Уикилийкс” (Wikileaks) заяви, че е бил освободен след като “ се е признал за виновен в журналистиката”. Това е първата публична поява и изказване след излизането му от затвора. Асандж посети комисия на Съвета на Европа, натоварена да проучи условията на задържането му, предаде Франс прес.

"Не съм свободен днес, защото системата работеше. Днес съм свободен, след години на задържане, защото се признах за виновен в журналистика", заяви основателят на Wikileaks.

През последните 14 години Асандж първо се укриваше в посолството на Еквадор в Лондон, а след това беше държан в Белмарш - затвор в близост до Лондон. Австралиецът беше освободен през юни, припомня АФП, цитира БТА.

"В крайна сметка избрах свободата пред неосъществимо правосъдие“, каза Асандж пред органа за защита на правата на Съвета на Европа в неговата централа в Страсбург в първия си публичен коментар след освобождението. Той отбеляза, че е бил заплашен от присъда от 175 години затвор.

Говорейки спокойно и придружен от съпругата си Стела, която се бореше за освобождението му, той обясни, че “журналистиката не е престъпление, тя е стълб на свободното и информирано общество“.

“Фундаменталният проблем е прост. Журналистите не трябва да бъдат преследвани за това, ще си вършат работата“, посочи Асанж.

Съкровищницата от поверителни документи, публикувани от Wikileaks, включваха откровени описания на чуждестранни лидери от Държавния департамент на САЩ, разкази за извънсъдебни убийства и събиране на разузнавателна информация срещу съюзници.

Асанж твърди, че случаят му дава представа за това “как мощни разузнавателни организации се ангажират с транснационални репресии“ срещу своите врагове. Той смята, че това “не може да се превърне в норма тук“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

ЗОРО

преди 2 часа

Велик човек е Джулиан Асанж!

3

Анонимен

преди 3 часа

Каква информация? Разстрели на сватбари за кеф на оператора на дрона ли? Такава ли информация?

2

Анонимен

преди 3 часа

Добре, повервах ти! Само където не е нормално банда компютърни спецове да се пишат журналисти, да влизат в секретни държавни сайтове за да източват информация. И накрая да бъдат освободени щото видиш били журналисти!

fallback