Снимка: Bulgaria ON AIR

След убийството на осемте командира, “Хизбула” е изправена пред сериозна криза. Свидетели сме на поредната ескалация на конфликта в Близкия изток. Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена и локализирана" сухопътна операция срещу "Хизбула" в Южен Ливан.

В изявление на армията, публикувано в X, се посочва, че целенасочените наземни рейдове са базирани на прецизна разузнавателна информация. Целите, според официалните данни, са разположени в села близо до границата и представляват непосредствена заплаха за израелските общности в Северен Израел.

"Факт е, че в момента "Хизбула" е в сериозна криза. Осем от деветте командири на терористичната групировка бяха убити от Израел. Те са без лидер. Това ще е временна ситуация. Голяма част от оръжията са унищожени от израелските войски", коментира журналистът Нина Спасова в предаването "България сутрин".

Координацията е нарушена след убийството на лидера на “Хизбула” Хасан Насралла. По думите на журналисти проф. Валерий Тодоров това е опит да се парализира организацията.
 
"Рискът от сухопътната операция е много голям. Нарича се "ограничена", защото се предполага, че ударите ще бъдат достатъчно ефективни, за да парализират "Хизбула". За момента ескалацията не е в крайна степен. Иран е в много трудно положение. Новото ръководство демонстрира реверанс към Запада. Всяка пряка намеса ще доведе до изостряне. САЩ не одобряват мащабна сухопътна операция и вероятно действията на израелската армия са съобразени с политиката на САЩ", каза проф. Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Иран запазва неутрална позиция

Спасова отбеляза, че Иран запазва неутрална позиция и показва резервираност спрямо политиката на "Хизбула".
"Ливанските администрации почти нямат глас, а това статукво тежи на Ливан. И Нетаняху, и САЩ се обърнаха с призиви към Иран да не се намесва. "Хизбула" е създадена, за да унищожи Израел. Наистина са в криза", добави Спасова.

Проф. Тодоров посочи, че бюджетът на "Хизбула" е близо с 1/4 по-голям от този на ливанската армия. Той е на мнение, че намесата на другите арабски страни, които изчакват, могат да променят картината. "Турция се опитва да се намеси също в конфликта с призиви и заплахи, но бива локализирана. Иран е в много трудно икономическо положение. Страната търси премахване на санкциите", обясни проф. Тодоров.

Гледайте видеото с целия разговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase