Снимка: БГНЕС/ EPA

Покупката на къща може да остане недостъпна за много канадци в обозримо бъдеще, като е малко вероятно разходите за ипотечни кредити да намалеят достатъчно, за да компенсират високите цени на жилищата и слабата покупателна способност, казват икономисти и агенти на недвижими имоти, пише Ройтерс.

Дори с очакванията, че Канадската централна банка ще продължи да намалява лихвите през следващите месеци, въпросът за достъпността на жилищата - който задуши резултатите от анкетите на премиера Джъстин Трюдо - едва ли ще избледнее преди следващите избори.

Мандатът на правителството на либералното малцинство изтича в края на октомври 2025 г., но изборите може да се случат много преди това.

"Няма да се върнете към достъпен диапазон за жилища на устойчива основа в продължение на десетилетие", каза миналата седмица на конференция Тони Стило, директор на групата за прогнозиране и анализ Oxford Economics.

Много канадци бяха изхвърлени от жилищния пазар, откакто лихвените проценти започнаха да се покачват преди две години. В същото време огромният приток на имигранти тласна населението на Канада до рекордни нива, като допълнително увеличи търсенето и цените на жилищата.

Тъй като лихвените проценти започват да намаляват, най-евтиният ипотечен лихвен процент - петгодишният фиксиран - сега носи процент от около 4,75%, което е спад от 150 базисни пункта спрямо преди година. Въпреки това, спадът - и очакванията за по-нататъшно облекчаване - не успяха да предизвикат подем в покупките на жилища.

За "по-голямата част от потенциалните купувачи, които са встрани, ако това означава $50 или дори $100 по-малко на месец благодарение на по-ниските лихвени проценти, това все още е непосилно", каза Робърт Хоуг, помощник главен икономист в Royal Bank of Canada.

Цените на жилищата в Канада са се увеличили средно с повече от 30% от април 2020 г., докато лихвените проценти скочиха с 4,75 базисни пункта, докато започнаха да падат през юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase