Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сградата на финландския парламент беше нацапана с червена боя в знак на протест срещу торфената индустрия, предизвиквайки силна критика от страна на политици, предаде АФП.

Активисти на Бунт срещу изчезването - Финландия и на шведска организация намазаха с наподобяваща кръв боя няколко гранитни колони на основния вход на сграда. Акцията е срещу финландската държавна компания Неова и торфения ѝ бизнес в шведски влажни зони.

Торфът, извличан от влажните зони, често се използва като енергиен източник или за земеделски цели, отделя големи количества въглероден диоксид.

"Боядисахме колоните с тази лесно измиваща се боя, за да покажем, че Финландия е активно въвлечена в засилването на климатичната криза", заяви Валпури Никанен, активист на Бунт срещу изчезването - Финландия.

“Финландия добива торф в Швеция, но знаем, че трябва постепенно да се откажем от нефта, газа и всички изкопаеми горива, а торфът е много изкопаем“, добави Лиор Тел-Стефансон от Aterstall Vatmarker.

Полицията пристигна на мястот и отстрани 10 протестиращи, седящи на стълбите с надписи в ръце. Инцидентът е разследван като утежняваща материална щета, се казва в изявление на полицията.

Няколко финландски политици веднага осъдиха акта. Вестник Helsingin Sanomat цитира премиера Петери Орпо, че това е "напълно неразбираем и неприемлив вандализъм".

"Финландия е свободна демокрация. Имаме право да демонстрираме и да влияем на нещата, но имаме цивилизовани начини да го правим", каза Орпо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase