Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джулиан Асандж, основателят на "Уикилийкс" (WikiLeaks) се готви за първата си публична поява, след като бе освободен от британски затвор, когато ще представи доказателства пред Съвета на Европа, предаде Ройтерс, цитира БНР.

53-годишният Асандж се завърна в Австралия през юни след сделка за освобождаването му, с която той се призна за виновен в нарушаване на американския закон за шпионаж, сложила край на 14-годишната му правна одисея на Острова.

Съпругата му Стела, за която той се ожени, докато бе в затвора с максимална степен на сигурност в Лондон, заяви, че той ще се нуждае от известно време, за да възстанови здравето и разума си след продължителния престой зад решетките, както и да прекара време с двете им деца, които никога не бе виждал извън затвора.

На 1 октомври Джулиан Асандж ще говори за първи път публично, когато ще даде доказателства пред Комитета по правни въпроси и права на човека на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург.

Изслушването идва след доклад на ПАСЕ, който заключава, че Асандж е бил политически затворник и призовава Лондон да проведе разследване дали е бил изложен на нехуманно отношение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase