Снимка: архив, БГНЕС

Изследователи извадиха поредното тяло на мъртъв делфин от езерото Тефе в Бразилия, като приписват смъртта му на сушата в региона, предаде Ройтерс.

Експертите измериха температурата на водата, която се повишава с понижаването на нивото на водния басейн. По време на миналогодишната суша повече от 200 от застрашените сладководни делфини са загинали в езерото Тефе заради горещата вълна и историческата суша, обхванали региона.

„Намерихме няколко мъртви делфина. Миналата седмица откривахме средно по едно на ден“, каза Мириам Мармонтел, ръководител на проект за опазване на делфините от Института за устойчиво развитие „Мамирауа“. За момента учените предполагат, че тези смъртни случаи са свързани с промените на температурата на водата.

След като притоци на големите реки в басейна на Амазонка пресъхнаха по време на тазгодишната критична суша, езерото, свързано с река Солимоиз, се сви, оставяйки по-малко място за делфините в любимото им местообитание.

„Никой не е предполагал, че тази суша ще настъпи толкова бързо, нито че ще надмине миналогодишната суша“, казва рибарят Клодомар Лима.

Въпреки че смъртността на делфините не е близка до миналогодишната, до края на сухия сезон остава повече от месец и нивото на водата ще продължи да намалява.
(БТА)

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase