Снимка Пиксабей
fallback

Броят на хората в Япония на възраст над 100 години е достигнал рекордно високи стойности - повече от 95 000 души, като почти 90% от тях са жени - показват нови правителствени данни, предаде АФП.

Данните още веднъж подчертават бавно разгарящата се демографска криза, обхванала четвъртата по големина икономика в света, тъй като населението й застарява и намалява. Към 1 септември в Япония живеят 95 119 столетници, което е с 2 980 повече от предходната година. 83 958 от тях са жени, а 11 161 - мъже, казаха от Министерството на здравеопазването.

На 15 септември отделни правителствени данни показаха, че броят на хората над 65 години е достигнал рекордно високо ниво от 36,25 милиона, което представлява 29,3% от населението на Япония. Този дял поставя Япония на първо място в списъка от 200 държави и региони с население над 100 000 души, съобщиха от Министерството на вътрешните работи и комуникациите.

Понастоящем в Япония живее най-възрастният жив човек в света Томико Итоока, която е родена на 23 май 1908 г. и е на 116 години, според базираната в САЩ Група за геронтологични изследвания.

Предишната рекордьорка, Мария Браяс Морера, почина миналия месец в Испания на 117-годишна възраст.
Итоока живее в старчески дом в Ашия, префектура Хього в Западна Япония, съобщиха от министерството. Тя често казва „благодаря“ на персонала на старческия дом и изразява носталгия по родния си град, казаха от министерството.

„Нямам никаква представа каква е тайната на дългия ми живот“, заяви пред местни медии най-възрастният мъж в Япония, Кийотака Мизуно, който е на 110 години.

Мизуно, който живее със семейството си в Ивата, префектура Шидзуока в Централна Япония, става всяка сутрин в 6:30 ч. и се храни 3 пъти дневно - без да е придирчив към храната си. Хобито му е да слуша на живо спортни предавания, включително сумо, съобщават от министерството.

Япония е изправена пред постоянно задълбочаваща се демографска криза, тъй като нарастващото население в напреднала възраст води до рязко увеличаване на разходите за лечение и социални грижи, а работната сила, която трябва да ги покрие, намалява.

Общото население на страната е 124 млн. души, след като през предходната година е намаляло с 595 000 души, според предишни правителствени данни.

Правителството се опитва да забави намаляването и застаряването на населението без значителен успех, като същевременно постепенно удължава пенсионната възраст - от фискалната 2025 г. 65 години ще станат правило за всички работодатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Време е да...

преди 1 ден

...започнем и ние, мъжете - да се грижим за себе си повече.Време е и ние да ревем като работата ни е гадна и стресова, и да напускаме при първата трудност.Време е да спрем да правим компромиси, ако нещо ни стресира - просто бием шута.Аз започнах да го правя и мога да ви кажа, че се чувствам в отлична форма. Преди докато се правих на мъж с отговорна и стресова работа - тежки паник атаки, скъсявах си живота ежеминутно. И за какво? За да направя щастлива някоя жена, обществото!?Нито 1 повече!

14

Tefter

преди 1 ден

След 20-30 години няма да имат столетници. Няма да имат млади хора, които да работят за пенсии. Ще умират от глад още на 70. Средно всяка японка ражда по едно дете, изчезващ вид са. 30% от мъжете им умират девствени.

13

Анонимен

преди 1 ден

При нас обаче пада продължителността на живот. Интересно, че тези над 85 са по-устойчиви. Явно има значение, че по времето на соца са яли истински храни, а не днешните имитации, както и спокойствието за работа и приятелското отношение на работното място.

fallback