Снимка: БГНЕС

Северна Корея публикува снимки на своята фабрика за ядрени бомби, показващи неочаквано напреднала технология, което може да означава, че КНДР има повече бойни глави, отколкото се смяташе досега.

Държавните медии публикуваха снимки на върховния лидер Ким Чен Ун, който посещава съоръжение, съдържащо центрофуги, апаратът, който обогатява уран до форма, която може да се използва като съставка на ядрени оръжия.

Ким обеща "да увеличи допълнително броя на центрофугите, за да увеличи експоненциално ядрените оръжия за самоотбрана, вярно на линията на партията за изграждане на ядрени въоръжени сили", според Корейската централна новинарска агенция. Той каза, че страната трябва "да укрепи своя отбранителен капацитет за самозащита и способността за превантивна атака с ядрена сила".

Правителството на Южна Корея заклейми ядрените амбиции на Ким като "заплаха за мира на Корейския полуостров и света".

"Правителството категорично осъжда разкриването на съоръжението за обогатяване на уран от Северна Корея, като същевременно говори за засилен ядрен капацитет и производство на ядрени материали с оръжеен клас", каза Ку Бюнг-сам, говорител на министерството на обединението на Сеул.

"Разработването на ядрени оръжия на Северна Корея е явно нарушение на множеството резолюции на Съвета за сигурност на ООН и представлява заплаха за мира на Корейския полуостров и по света. Всяка ядрена заплаха или провокация от страна на Северна Корея ще бъде посрещната с огромна и силна реакция, основана на разширеното възпиране между Южна Корея и Съединените щати."

Това е първият път, когато Северна Корея показва своята програма за обогатяване на уран, откакто група американски ядрени учени бяха разведени из атомната електроцентрала Йонгбьон през 2010 г., припомнят от The Times. Тогава ръководителят на групата за посещение Зигфрид Хекер изчисли, че Пхенян има запаси от плутониеви и уранови съставки за бомби, за да направи около 20 бомби и капацитет да добавя седем всяка година.

Новите доклади не уточняват местоположението на Института за ядрени оръжия, който Ким посети, но експертите предполагат, че обогатяването на уран се извършва на няколко места.

Преди осемнадесет месеца Корейският институт за анализи на отбраната, мозъчен тръст в Сеул, изчисли, че Северна Корея ще има до 2030 г. 166 ядрени бойни глави, използващи уран или плутоний. Усъвършенстването на новите центрофуги обаче може да доведе до увеличаване на оценките.

Анкит Панда от Фондацията Карнеги за международен мир, мозъчен тръст във Вашингтон, каза, че Северът изглежда е надстроил центрофугите от тип P2, които е използвал. "Изглежда, че те са повторили към по-ефективни дизайни", каза той пред NK News. "Може да се наложи значително да преразгледаме много от оценките, които са там в момента, за това колко използваем за оръжия делящ се материал са натрупали."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase