Снимка БГНЕС, архив

Германският канцлер Олаф Шолц потвърди „постоянната и непоколебима солидарност“ на Берлин с Украйна. Думите на Шолц дойдоха на фона на намаления бюджет за военна помощ за Киев през следващата година, предаде АФП.

Германия е вторият по големина донор на помощ за Украйна след САЩ, но през 2025 г. планира да намали наполовина бюджета за предоставяне на военна помощ на Киев.

„В телефонен разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски Шолц потвърди отново постоянната и непоколебима солидарност с Украйна пред лицето на продължаващата агресия от страна на Русия“, заявиха от канцеларията на германския правителствен глава.

Зеленски е благодарил на Германия „за продължаващата военна подкрепа, особено в областта на противовъздушната отбрана“ по време на разговора.

Управляващата коалиция на Шолц е въвлечена в продължителен спор относно бюджета на Германия за 2025 г.

Министърът на финансите Кристиан Линднер от либералната Свободна демократическа партия поиска от други ведомства да намерят начини за намаляване на разходите, за да помогне на Германия да спази конституционното правило, което не позволява на държавата да поема твърде голям дълг.

Ако през 2024 г. Германия е отделила около 8 млрд. евро за помощ за Украйна, в последния проект са предвидени около 4 млрд. евро.

Преди да бъде приет до края на годината, ще бъдат проведени още преговори за бюджета. На 17 август Министерството на финансите заяви, че е отворено да разгледа възможността за допълнителни разходи за Украйна за всеки отделен случай. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase