Снимка БГНЕС

Миналата седмица Средиземно море счупи два температурни рекорда, съобщава агенция Франс прес (АФП).

По данни на испански изследователи в четвъртък, 15 август, Средиземно море е регистрирало максимална температура от 31,96С и средна дневна температура от 28,9С, посочва информационната агенция.

Последната подобрява предишния рекорд от 28,71С - поставен едва на 24 юли миналата година, се казва в статията.

Първият е постигнат на египетския бряг в Ел-Ариш, но "тази стойност е предварителна, докато не бъдат извършени допълнителни проверки от хора", се допълва в статията.

Информационният бюлетин продължава: "Предварителните данни за 2024 г. са получени от сателитни данни от Европейската обсерватория "Коперник", като записите датират от 1982 г.

Това означава, че в продължение на две последователни лета Средиземно море ще бъде по-топло, отколкото по време на изключителната лятна гореща вълна през 2003 г., когато на 23 август беше измерена дневна медиана от 28,25С - рекорд, който се запази в продължение на 20 години."

Хустино Мартинес, изследовател в Института по морски науки в Барселона и Каталунския институт за изследване на управлението на морето, казва пред изданието: "Забележителното е не толкова достигането на максимум в даден ден, а наблюдаването на дълъг период на високи температури, дори без да се чупи рекорд...

От 2022 г. насам температурите на повърхността са необичайно високи за дълги периоди, дори в условията на климатични промени.", пише dir.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase