Снимка: ЕПА/БГНЕС

Антонио Гутериш, генерален секретар на ООН предупреди, че заради горещините и покачването на морското равнище, някои малки тихоокеански острови са изложени на сериозен риск от унищожаване от циклони.

“Високото и покачващото се морско равнище представляват огромна заплаха за Самоа, Тихия океан и други малки островни развиващи се държави, и тези явления изискват решителни международни действия“, заяви Гутериш по време на посещение в Апия, столицата на Самоа, предаде Франс прес.

Въпреки че тихоокеанските държави допринасят само за 0,02% от световните въглеродни емисии, те са “на предната линия на климатичната криза, изправени пред екстремни метеорологични явления - от тропически циклони до рекордни океански горещини“, допълни генералният секретар на ООН.

“За съжаление съдбата на малките тихоокеагскиострови зависи от ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива”, допълни Гутериш.

Ограничаването на глобалното затопляне е цел, на която около 200 държави се съгласиха да работят в сътрудничество. Договорката беше постигната  на КОП21 през 2015 година.

Антонио Гутериш призова богатите държави да спазват ангажиментите си за финансиране на последиците от изменението на климата в развиващите се страни и прикани за международни действия за борба с прекомерния риболов и замърсяването с пластмаса, по-специално в Тихия океан.

Гутериш също така се възползва и от възможността да изложи вижданията си за борбата за власт и влияние в региона между Китай, САЩ и техните съюзници.

“Тихият океан се управлява най-добре от жителите на тихоокеанските острови. Той никога не трябва да се превръща в арена за геостратегическо съперничество", каза генералният секретар на ООН. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase