Снимка БГНЕС

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон предупреди Унгария, че решението да облекчи визовите ограничения за руснаци и беларуси представлява потенциална заплаха за сигурността. Тя предупреди, че ЕК ще предприеме ответни действия действия, ако това се случи, съобщава БТА.

Миналия месец Унгария разшири имиграционната си програма за предоставяне на "национална карта", като включи в нея, наред с други, и руснаци и беларуси. Притежателите на такава карта имат право да работят в Унгария без проверка за сигурност и могат да доведат семействата си в страната.

Този ход предизвика тревога сред служителите на ЕС, които заявиха, че Русия и нейният съюзник Беларус биха могли да се възползват от схемата, за да изпратят диверсанти и шпиони в свободната от граници Шенгенска зона на ЕС, в момент когато блокът се опитва да изолира Москва заради войната в Украйна.

"Русия е заплаха за сигурността. Нуждаем се от повече, а не от по-малко бдителност", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в публикация в "Екс" снощи. "Днес в писмо искам от унгарското правителство да даде обяснение. Ако тяхната схема за лесен достъп представлява риск, ще предприемем действия", добави европейската комисарка по вътрешните работи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase