Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полша изрази недоверие относно членството на Унгария в ЕС и НАТО след противоречивите изказвания на унгарския премиер Виктор Орбан по адрес на Полша, предаде ПАП.

В речта си в Летния университет в Тоскана на 27 юли Орбан разкритикува „лицемерието“ на Полша, както и "погрешната политика на ЕС и Запада".

Орбан също така обвини Полша, че променя баланса на силите в Европа, като отслабва оста Берлин-Париж в полза на нова конфигурация: Лондон, Варшава, Киев, балтийските държави и Скандинавия.

„Ние не правим бизнес с Русия, за разлика от премиера Орбан, който е в периферията на международната общност, в ЕС и НАТО“, каза заместник-министърът на външните работи на Полша Теофил Бартошевски.

Дипломатът определи речта на Орбан за „атака срещу Полша, САЩ, ЕС и НАТО“.

„Не разбирам защо Унгария иска да остане член на организации, които толкова много не харесва и които уж се отнасят зле с нея. Защо той (Орбан) не сформира съюз с (Владимир) Путин и с някои авторитарни държави от този тип?“, запита Бартошевски.

„Това е принципът. Ако не искаш да си член на някакъв клуб, винаги можеш да се оттеглиш. Разбира се, в момента това е анти-европейска, анти-украинска и анти-полска политика“, продължи той.

Заместник-министърът повдигна въпроса и за това, че Будапеща в момента блокира 2 млрд. злоти (509 млн. долара), дължими на Полша от ЕС за възстановяване на разходите за военното оборудване, което Варшава е предоставила на Украйна.

Откакто пое председателството на ЕС, Орбан засили опитите си да се изяви като преговарящ между Москва и Киев. През юли той предприе „мирно турне“ и се срещна с Путин, китайския президент Си Дзинпин и кандидата за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп.

По време на речта си Орбан заяви, че мирът може „да бъде донесен само отвън“. Той каза, че както Украйна, така и Русия вярват, че могат да спечелят, и не желаят да преговарят.

Посещенията на Орбан предизвикаха критики от страна на ЕС и президента на Украйна Володимир Зеленски. Последният заяви, че НАТО и ЕС могат да разрешат войната без Орбан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase