Снимка БГНЕС

Австрия, която единствено спира България и Румъния за сухопътния Шенген, се оплака, че плаща прескъпо от бюджета си, за да връща мигранти, включително и у нас. Това се разбра след като австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер обявил, че иска отново да връща мигранти в Афганистан и Сирия, пише в. "Сега".

Миналата година за депортиране на мигранти са похарчени общо 3,7 млн. евро, предава австрийската новинарска агенция АПА, цитирана от БТА. Особено индивидуалните депортации се превръщат във финасово бреме - за съвместна мисия за прехвърляне на трима души в Колумбия и на един в Доминиканската република например са били похарчени 60 600 евро.

Депортирането на 22-ма души в Ирак миналата година е струвало общо 303 000 евро. Най-голяма тежест за финансите на страната са депортациите в страни извън Европа, но дори в пределите на Европа депортирането не е евтино. За изпращането на 58 души обратно в България са похарчени общо 425 000 евро, твърди Австрия.

Виена продължава да е единствената страна, която твърдо се противопоставя на приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство и по суша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase