Снимка: Istock

Населението на Земята ще достигне своя пик в средата на 80-те години на века - около 10,3 млрд. души, след което ще намалее леко до ниво, което е много по-ниско от очакваното преди десетилетие, съобщи ООН.

Сегашното население от 8,2 млрд. души ще нарасне до този максимум през следващите 60 години, след което ще спадне до 10,2 млрд. души до края на века, се казва в публикувания доклад, озаглавен "Перспективи за световното население през 2024 г.".

В него се казва, че броят на световното население през 2100 г. ще бъде с 6% по-малък, или със 700 млн. души по-малко, от предвиденото през юни 2013 г.

"През последните години демографският пейзаж се разви значително", заяви Ли Дзюнхуа, заместник-генерален секретар на ООН по икономическите и социалните въпроси.

Той заяви, че неочакваният пик на населението се дължи на няколко фактора, които включват по-ниски нива на раждаемост в някои от най-големите страни в света, особено в Китай.

Този по-нисък максимум също така ще настъпи по-рано, отколкото се изчисляваше досега, и това е обнадеждаващ знак в борбата на света с глобалното затопляне: по-малък брой хора, които отчитат по-малко съвкупно потребление, ще означава по-малък натиск върху околната среда.

В доклада се посочва, че повече от една четвърт, или 28%, от световното население понастоящем живее в една от 63-те държави или области, в които населението вече е достигнало своя пик, включително Китай, Русия, Япония и Германия.

През следващите 30 години към тази група трябва да се присъединят още близо 50 държави, включително Бразилия, Иран и Турция.

Но нарастването на населението ще продължи в повече от 120 държави и след 2054 г. Сред тях са Индия, Индонезия, Нигерия, Пакистан и Съединените щати, посочва ООН.

Повишаването на средната продължителност на живота в световен мащаб - прекъснато от ковид пандемията, е възобновено, като през 2024 г. средната продължителност на живота ще бъде 73,3 години. През 2054 г. тя ще бъде средно 77,4 години.

До края на 70-те години на ХХI в. броят на хората на 65 и повече години ще достигне 2,2 милиарда, като ще надхвърли този на хората под 18 години, прогнозира проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase