Снимката е генерирана от Изкуствен интелект

Вълнестият мамут вероятно е изчезнал вследствие на случайно събитие, съобщи ДПА. Последната популация на този вид бозайник е била на о. Врангел, Сибир. Животните са населявали региона преди десет хиляди години.

В началото на холоцена нивото на морската вода се е покачило. Групата мамути е достигнала по-малко от 10 екземпляра, преди популацията да се възстанови до 200-300 животни след 20 поколения, сочи изследване на университета в Стокхолм, публикувано в сп. "Сел". Шест хиляди години по-късно мамутът вече е изчезнал вид.

Въпреки че видът е на границата на изчезването, преди популацията да успее да се възстанови, нашите открития сочат, че животните са били в състояние на постоянен хранителен недостиг, казват авторите на изследването. Това означава, че мамутите са страдали от генетични заболявания, пренасяни от стотици поколения преди изчезването.

Причината за измирането на мамутите на остров Врангел остава мистерия. Учените са секвенирали генома на 21 вълнести мамута за целите на изследването. Данните показват, че намаляването на популацията е протекло изключително бързо.

Можем да отхвърлим идеята, че мамутите са били прекалено малко и са изчезнали по генетични причини, казват още авторите. По-вероятно е измирането им да е следствие от случайно събитие, т.е. ако то не е настъпило, днес все още щяха да са тук. Търсенето на истината за това какво точно се е случило на последните мамути продължава, каза изследователят Лав Дален от Стокхолмския университет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase