Снимка: архив, БГНЕС

Броят и интензивността на екстремните горски пожари, които са най-разрушителните и замърсяващи, са се увеличили повече от два пъти в световен мащаб през последните 20 години поради глобалното затопляне, причинено от човешката дейност, сочи ново проучване, цитирано от АФП.

Използвайки спътникови данни, изследователите проучват почти 3000 горски пожара с огромна „радиационна мощност“. Те измерват количеството енергия, излъчвано чрез радиация в период между 2003 и 2023 г. и установяват, че честотата им се е увеличила 2,2 пъти през този период.

Умерените иглолистни гори, особено в западната част на САЩ, и бореалните гори, които обхващат Аляска, Северна Канада и Русия, са най-силно засегнати, като честотата на тези пожари се увеличава съответно по 11 и 7 пъти.

Според проучването, ако вземем предвид само 20-те най-силни пожара всяка година, тяхната кумулативна радиационна мощност също се е увеличила повече от два пъти с темп, който се ускорява.

„Очаквах увеличение, но този темп на нарастване ме разтревожи“, каза водещият автор на изследването Калъм Кънингам от Австралийския университет в Тасмания.

„Последиците от изменението на климата вече не принадлежат на бъдещето и сега виждаме признаци на изсъхване и затопляне на атмосферата“, каза той пред АФП и призова за по-добро превантивно управление на горите.

Според проучването шестте най-екстремни години по отношение на интензивността и честотата на горските пожари са настъпили след 2017 г. В потвърждение на тенденцията през 2023 г. се наблюдава „най-екстремната интензивност на горските пожари“ за изследвания период.

Тези екстремни пожари се подхранват от все по-тежките засушавания, които са последвали от глобалното затопляне.

По време на растежа си горската покривка поглъща въглероден диоксид, но той се връща в атмосферата, когато растителността изгори. Това засилва глобалното затопляне, причинено от емисиите на парникови газове.

Освен това при пожарите преминава дим през големи територии, „който оказва значително въздействие върху здравето и причинява много повече преждевременни смъртни случаи, отколкото самите пламъци“, уточнява изследователят.

Проучването му цитира изследвания, според които замърсяването на въздуха, причинено от мегапожарите в Индонезия през 2015 г., е довело до още 100 000 смъртни случая.

Изследването е публикувано в списание Nature Ecology & Evolution.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase