Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелски обстрел е нанесъл щети на офиса на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) в Газа, около който са намерили убежище стотици разселени палестинци.

Има 22 жертви и 45 ранени в резултат на израелските удари, съобщи снощи организацията в социалната мрежа "Екс", предаде Франс прес.

"Този инцидент предизвика масиран приток на ранени към полевата болница на Червения кръст, разположена наблизо", която "прие 22 загинали и 45 ранени", пише МКЧК, който осъжда "многото сериозни инциденти" от последните дни, "които застрашават живота на хуманитарните работници и на цивилните".

Вчера израелската армия засили ударите си по ивицата Газа и размени нови презгранични удари с ливанската шиитска групировка "Хизбула", посочва АФП.

Министерството на здравеопазването на ивицата Газа съобщи за 25 загинали и 50 ранени, обвинявайки израелците, че "са се насочили ударите си към палатките на разселените цивилни в Ал Мауаси", район в южната част на ивицата Газа близо до Рафах.

Говорител на израелската армия заяви пред АФП, че "първоначалното разследване показва, че няма индикации за нанасяне на удар от страна на ЦАХАЛ в хуманитарната зона Ал Мауаси"

"Инцидентът се разследва", добави говорителят.

Междувременно катарският външен министър Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани каза, че има определен напредък в преговорите за спиране на огъня в ивицата Газа, но остават някои различия между воюващите страни - Израел и "Хамас", посочва ДПА.

На свой ред, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че в Газа цари "пълно беззаконие" и призова Израел да възстанови реда, за да може да бъде доставена хуманитарна помощ за цивилното население, отбелязва Ройтерс.

"Повечето от камионите с хуманитарна помощ сега се разграбват", каза вчера Гутериш и упрекна Израел, че не позволява на ООН да създаде палестинска гражданска полиция за охрана на хуманитарните доставки.

"В Газа цари пълен хаос и в по-голяма част от анклава няма действащи власти", допълни Гутериш.

"Като окупационна власт Израел следва да възстанови обществения ред, доколкото това е възможно и да улесни безопасния хуманитарен достъп, за да може хуманитарната помощ да достигне до нуждаещите се цивилни", каза  говорителят на ООН Фархан Хак./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase