Снимка: БГНЕС/ЕРА

Барселона, един от най-посещаваните градове в Европа, възнамерява да забрани отдаването на апартаменти под наем на туристи до 2029 г., за да намали недостига на жилища във втория по големина град в Испания.

Лицензите за 10 101 апартамента, които понастоящем са одобрени за краткосрочно отдаване под наем и се предлагат в платформи като Airbnb и Homeaway, няма да бъдат подновени, когато изтекат през ноември 2028 г., заяви на пресконференция левият кмет на Барселона Жауме Колбони, предаде АФП.

"Градът не може да позволи такъв голям брой апартаменти да се използват за туристическа дейност в момент на затруднен достъп до жилища и когато отрицателните последици от пренаселеността с туристи са очевидни", добави той.

Това означава, че от 2029 г., ако няма отстъпление, "туристическите апартаменти във вида, в който си ги представяме днес, ще изчезнат от град Барселона".

Градове като Берлин, Париж и Барселона твърдят, че уебсайтовете за споделяне на жилища от туристи лишават местните жители от апартаменти за дългосрочен наем и повишават цените на жилищата, които остават на пазара.

Колбони заяви, че бумът на краткосрочните наеми в Барселона е допринесъл за повишаване на наемите в града с 68%, а на разходите за закупуване на жилище - с 38%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase