Снимка: БГНЕС

Канадският военен кораб "Маргарет Брук" акостира вчера в Куба, където тази седмица пристигнаха и две ядрени подводници, едната руска, а другата американска, предаде Франс прес.

Канадският плавателен съд е пристигнал в пристанището на Хавана вчера сутринта, съобщават журналисти от АФП.

Още по темата
Това е "първото посещение на Кралските канадски военноморски сили в Хавана от 2016 г. насам", съобщи канадското съвместно оперативно командване на страницата си във фейсбук.

Посещението, което е планирано да продължи до понеделник, бележи "признаване на дългогодишните двустранни отношения" между двете страни, добави канадското командване.

В сряда руската ядрена подводница "Казан" пристигна в пристанището на кубинската столица, придружена от фрегатата "Адмирал Горшков", както и от петролен танкер и влекач.

"Нито един от корабите не носи ядрено оръжие" и те не представляват "заплаха за региона", заяви миналата седмица кубинското Министерство на революционните въоръжени сили.

Пристигането на тази военноморска флотилия на около 150 километра от бреговете на Флорида става на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Русия във връзка с войната в Украйна, отбелязва АФП.

В Куба се намира и американска ядрена подводница, съобщи в четвъртък Пентагонът. Ядрената подводница "Хелена" е в Гуантанамо, американската военноморска база на острова, "на рутинно посещение", съобщиха от Южното командване на САЩ.

САЩ заявиха, че следят развитието на ситуацията в Куба, но допълниха, че разполагането на руските кораби не представлява пряка заплаха.

По време на Студената война Куба беше съюзник на Съветския съюз. Разполагането на съветски ракети в Куба през 1962 г. предизвика Карибската криза, която едва не доведе до война между САЩ и СССР, посочва АФП.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase