Снимка: БГНЕС/ЕРА

Свлачище, предизвикано от проливни дъждове в Австрия, затрупа две деца, а едно от тях почина. През последните седмици проливните дъждове доведоха до големи наводнения и стотици свлачища в Австрия, предаде АФП. Особено тежко пострада районът в близост до границата със Словения и Унгария в южните провинции Щирия и Бургенланд.

На 12 юни в Грац, докато жена се е разхождала с двамата си сина и още две момчета по път до гориста местност, се случило свлачище, което затрупало две от момчетата, съобщи австрийската полиция. Едно от децата е загинало вследствие на инцидента.

Другото момче е откарано в болница с хеликоптер.

"Климатичната криза е тук, ние я усещаме и сме засегнати все по-силно от последиците на климатичната криза", заяви министърът на околната среда Леонор Гевеслер.

„Макар че няколко геоложки фактора играят важна роля, когато става въпрос за свлачища, обилните валежи като неотдавнашните в Щирия са най-важната пряка причина за тях", каза геологът Михаел Лотер от австрийския Федерален институт по геология, геофизика, метеорология и климатология.

„В резултат на проливните дъждове, които насищат с вода склоновете, само в провинция Щирия през последните седмици са се случили стотици свлачища“, добави Лотер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase