Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германската полиция конфискува 900 патрона, наркотици, луксозни часовници, бижута и 30 000 евро в брой по време на обиски на 16 имота в две западни провинции в рамките на операция за борба с организираната престъпност, предаде ДПА.

Полицаите са търсили и доказателства за връзки с радикалната организация "Граждани на Райха", която отрича легитимността на съвременната германска държава. В обиските, извършени в провинциите Северен Рейн-Вестфалия и Долна Саксония са участвали специализирани полицейски части, като са били претърсени имоти в градовете Оснабрюк и Хановер, съобщиха вчера полицията и прокуратурата в Оснабрюк.

Длъжностните лица заявиха, че една ферма в Източна Вестфалия на практика е била професионална плантация за канабис. Полицията е конфискувала 160 растения, 440 разсада и около 3 килограма събрана марихуана. Служителите са открили и множество разсади и растения на марихуана в съседен имот, както и 900 патрона, включително за автомати Калашников.

Имало индикации, че местен жител е принадлежал към организацията "Граждани на Райха".

Членовете на организацията вярват, че съвременната германска република незаконно е заменила германския райх, който е основан през 1871 г. и продължава да съществува до 1945 г. Те отхвърлят легитимността на съвременната държава Германия и нейните закони. Нееднократно са извършвани обиски, насочени срещу групата, за която се смята, че е планирала насилствено сваляне на германското правителство, в заговор, разкрит през 2022 г. Понастоящем се водят съдебни процеси срещу различни предполагаеми членове, включително заподозреният водач принц Хайнрих Тринайсети.

В другите претърсени вчера обекти полицията е открила револвер с халосни патрони, фалшиви удостоверения за регистрация на фирми, ИТ оборудване, незаконни ножове и електрошоков пистолет.

От края на миналата година разследващите са по следите на 12 души, заподозрени, че продават наркотици в Оснабрюк и съседните области в Северен Рейн-Вестфалия. Членовете на бандата са професионалисти, които са организирали операциите си и са взели предпазни мерки, за да избегнат наказателно преследване, заяви говорител на полицията.

Полицията отбеляза, че правната ситуация по отношение на наркотиците се е променила в хода на разследването, след легализирането на канабиса през април, но че операциите все още са важни в рамките на усилията за борба с организираната престъпност.

Новите закони ограничават количеството канабис, което може да се отглежда, но незаконното отглеждане все още може да бъде много доходоносно, заяви Александър Ретемайер, говорител на прокуратурата в Оснабрюк./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase