Снимка: архив, БГНЕС
fallback

От днес до 15 юни в италианската област Пулия ще се състои срещата на върха на Г-7  с лидерите на Италия, Германия, Франция, Великобритания, Канада, САЩ и Япония. За първи път ще участва главата на Римокатолическата църква в лицето на Папа Франциск, предаде кореспондентът на БНР.

Г-7 е организиран в Борго Егнация  - град на Адриатическо море , богат на история. Домакинът - премиерът на Италия Джорджа Мелони е от няколко дни на мястото на събитието. Освен лидерите на страните от Г-7 специални гости са президентът на Украйна Володимир Зеленски, кралят на Йордания Абдула II, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел и др.

Темите на срещата са конфликтите  в Украйна и Близкия изток, климатичните промени, имиграцията и икономическото развитие.

Папа Франциск ще присъства на сесията за изкуствения интелект.

Президентът на Италия Серджо Матарела дава официален прием тази вечер  в замъка „Кастело Свево“ в Бриндизи. Сигурността на Г-7 е на най-високо ниво по въздух, земя и море. След жалба на полицейския синдикат за лоши хигиенни условия 1800 служители на реда  са преместени в хотели от круизен кораб, нает за 6 милиона евро от правителството. Акредитирани са 1600 журналисти.

Очаква се по време на срещата президентите на Съединените щати и Украйна Джо Байдън и  Володимир Зеленски да сключат двустранно споразумение за сигурност.

Стана ясно и че преговарящите в рамките на Г-7 са постигнали разбирателство за предоставяне на Киев на помощ в размер на 50 милиарда долара чрез използването на замразени руски активи, уточняват от Асошиейтед прес.

Очаква се и британският премиер Риши Сунак да обяви на срещата на Г-7 подпомагане на двустранна основа за Украйна на стойност от около 310 милиона  долара, предаде Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 2 седмици

Е той до вчера в болницата, ама днес на партито - първа писта.. Интресно мие каква точно е ролята му на този политически панаир? И какво толкова им е голямото на тея, като 80% са зависими от евтините ресурси на Русия. Канада и Япония е неясно какво правят там, а САЩ са зависи от .. целия свят. Къде са "джуджетата" Индия, Китай?

9

АзъКанъАьъ7112136860

преди 2 седмици

Али Баба ! И той да не се мине.

8

Анонимен

преди 2 седмици

Какво ни интересува нас тая баба Гуси :)))

fallback