Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Президентът на Република България Румен Радев пристига днес в латвийската столица Рига за участие в срещата на върха на държавите от формата Б9. В регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

В срещата на високо равнище в латвийската столица в рамките на формата, известен и като Букурещка деветка и Среща на Източния фланг на НАТО, ще участва и генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. В края на миналия месец той взе участие в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се състоя в Националния дворец на културата в София.

Предвидено е изявление на президента Радев за медиите при пристигането му на събитието. Встъпителни изявления при откриването на срещата ще направят домакинът на форума - президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс, колегите му от Румъния и Полша - Клаус Йоханис и Анджей Дуда, както и Столтенберг.

Предвидено е и видеообръщение към лидерите от страна на украинския президент Володимир Зеленски.

Двете сесии на форума, които са закрити за представителите на медиите, ще се състоят в Церемониалната зала на замъка в Рига, на брега на река Даугава - официална резиденция на президента на Латвия.

По традиция на неформалната среща на върха в този формат деветте споменати страни координират позициите си по дневния ред на НАТО преди срещата на високо равнище на алианса, която тази година е насрочена за месец юли във Вашингтон.
(Специален пратеник на БТА Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Само да вметна

преди 2 седмици

Достойно представяне на президента ни ! И в никакъв случай " сляпо гласуване" от страна на България! Време е Европа вече да подскаже,на " партньорите" ни Американци,че тази която са замислили,да водят " войната си с Русия, от времето на Студената война", Няма да им се Получи!!!-:) Време е Американофилските държави в Европа да се Самоосъзнаят! Адмирации Г-н Президент!!! Мнението Ни трябва да се ЧУВА!-:)

46

...!

преди 2 седмици

Украинците засега се справят чудесно с азиатските орди! Добрите новини тепърва предстоят!

45

Хи хи

преди 2 седмици

Източен фланг няма, има укрофронт. Моля всички дето бълнуват за флангове, фронтове да заминават на укрофронта. Там ги чакат с мешка и манерка.

fallback