Снимка Wales online

Лидерът на полуавтономното правителство на Уелс е изправен пред вот на недоверие в уелския парламент, но заяви, че не смята да подава оставка, ако загуби, предаде Асошиейтед прес.

Опозиционните консерватори насрочиха необвързващ вот срещу първия министър от лейбъристите Вон Гетинг след седмици на критики срещу неговото ръководство. Преди гласуването Гетинг заяви, че ще продължи "да служи и да ръководи страната си“. "Нямам какво да крия“, заяви той пред депутатите в парламента на Уелс, предаде БТА.

Лейбъристката партия на Гетинг държи 30 от 60-те места в парламента, а двама депутати от тази политическа сила бяха в отпуск по болест в сряда, поради което Гетинг е изправен пред вероятно поражение при гласуването по-късно през днес. Лейбъристите разчитат на подкрепата на уелската националистическа партия "Плайд Камри", за да спечелят гласове, но споразумението за сътрудничество между партиите се разпадна миналия месец.

Гетинг, син на баща от Уелс и майка от Замбия, влезе в историята през март, когато беше избран за ръководител на администрацията в Кардиф, ставайки първият чернокож лидер на правителство във Великобритания.

По време на предизборната си кампания той беше подложен на критики за това, че е приел дарения в размер на 200 000 лири (255 000 долара) от компания за рециклиране, чийто собственик е бил признат за виновен за екологични престъпления и нарушаване на правилата за здравословни и безопасни условия на труд. Друга компания със същия собственик получава заем от държавната Банка за развитие на Уелс през 2023 г., когато Гетинг е министър на икономиката.

Гетинг отрича да е извършил нарушение.

Уелс, чието население е около 3 млн. души, е една от четирите части на Обединеното кралство, заедно с Англия, Шотландия и Северна Ирландия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase