Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Гръцкото министерство на околната среда и енергетиката подготвя пакет от интервенции, които имат за цел да намалят цената на електроенергията чрез въвеждането на стимули за прехвърляне на потреблението към часовете на максимално производство от възобновяеми източници (ВЕИ), когато цените на енергията на едро достигат дори до нула, съобщи АНА-МПА.

Осведомен източник от министерството е казал, че мерките се очаква да бъдат въведени през есента и засягат две категории потребители.

В първата категория влизат около 1,5 млн. битови потребители, които имат двутарифен електромер, който позволява прилагането на две различни тарифи през денонощието. От години намалената тарифа се прилага предимно в нощните часове, но сезонно и в обедните. С мерките, които се подготвят, по-ниската цена ще се прилага в интервалите, в които има излишък на производство от ВЕИ (например по обяд, когато производството от фотоволтаични инсталации е максимално), за да има стимул за потребителите да прехвърлят потреблението си в тези интервали.

Втората група включва големи и средни предприятия, които се захранват от мрежите с високо и средно напрежение, както и големи потребители с ниско напрежение, които разполагат с „умни“ електромери, които позволяват прилагането на повече тарифи в рамките на денонощието. В бъдеще се предвижда всички потребители да имат умни електромери, за да може многотарифните фактури да се разпространят върху целия пазар.

Целта на интервенциите е въвеждането на мерки за управление на търсенето на електроенергия. „Вместо ограничаване на производството от ВЕИ (което се прилага в момента, когато търсенето е недостатъчно за оползотворяване на „зелената“ енергия) ще използваме енергията, която (сега) се губи. Тази адаптация ще свали цените, защото ще намали потреблението в часовете, в които енергията е най-скъпа“, е допълнил източникът.

Първоначалните оценки показват, че бизнес потребителите могат по-лесно да планират дейностите си в рамките на денонощието в сравнение с домакинствата, доколкото в обедните часове, когато производството от фотоволтаични инсталации е най-голямо, работещите не са в домовете си.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Антикомунист

преди 1 месец

По умния винаги намира начин ситуацията да работи в негова полза независимо как изглежда първоначално. Да му мислят нашите енергийни " експерти" !!!!!!

14

Климент

преди 1 месец

"Медузите" всъщност сме ние-потребителите!

13

Анонимен

преди 1 месец

Ама тия гърци как така ще има двойни тарифи за ток-дневна и нощна,нашите крадливи медузи ни продъниха ушите,че след либерализацията на тока и излизането на свободният пазар на електроенергия,нощна тарифа няма да има?

fallback