Снимка БГНЕС, архив

Папа Франциск е казал на италианските епископи да не разрешават на хомосексуални мъже да се обучават за свещеници, съобщи Си Ен Ен.

Два италиански вестника съобщиха, че 87-годишният понтифик е отправил хомофобска обида по време на среща при закрити врата миналата седмица.

Позовавайки се на източници от вътрешността на срещата, вестниците Corriere della Sera и La Repubblica твърдят, че папата е направил коментара по време на среща с италианските епископи на 20 май.

В статиите на вестниците, които бяха преведени от италиански, се твърди, че папата е казал, че в някои от семинариите има "frociaggine" - което се превежда като "педерастия".

Забележките са направени в контекста на предложенията на италианските епископи за промяна на насоките за кандидатите за семинарии.

През 2005 г. Ватиканът постанови, че църквата не може да допусне ръкополагането на мъже, които са активни гейове или имат "дълбоко вкоренени" хомосексуални наклонности. През 2016 г. Франциск потвърди това решение.

Две години по-късно той каза на италианските епископи да не приемат хомосексуални кандидати за свещеници.

По време на своя понтификат папата се опита да предложи по-приветлив подход към ЛГБТК+ католиците. На въпроса за хомосексуалните свещеници той каза "кой съм аз, за да съдя?", а също така предложи възможността свещениците да могат да предлагат неофициални благословии за еднополови двойки.

Вестник Corriere della Sera заяви, че аржентинският папа, който говори италиански като втори език, може би не е осъзнавал колко обиден е бил езикът му, като добави, че забележката е била посрещната с невярващ смях от епископите.

Източник, близък до папата, коментира, че това може да бъде разбрано и така, че в семинариите има "гей климат".

Няма официална стенограма на коментарите поради естеството на срещата при закрити врата. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase