Снимка БГНЕС

Президентът на Литва Гитанас Науседа обяви победа в последния кръг на президентските избори в балтийската страна, след като продължаващото преброяване на гласовете показа, че той има голяма преднина в двубоя с  Ингрида Шимоните, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Избирателната комисия съобщи, че Науседа е получил 76% от гласовете след преброяването на 80% от бюлетините, съобщи БТА.

Науседа получи най-голям дял от гласовете и на състоялия се на 12 май първи тур на изборите и имаше значителна преднина, която обаче не беше достатъчна, за да му осигури абсолютното мнозинство, необходимо за категорична победа над Шимоните. През 2019 г. двамата политици също се бяха изправили един срещу друг за президентския пост.

Шимоните призна поражението си и заяви, че "поздравява новоизбрания президент на Литва".

Литовският народ "ми възложи голям мандат на доверие и аз съм наясно, че ще трябва да пазя този кредит на доверие", заяви 60-годишният Науседа пред медиите във Вилнюс, след като съперничката му го поздрави за победата. Той изрази увереност, че ще може да използва петгодишния си опит на поста "правилно, преди всичко за постигане на целите за благоденствие на всички хора в Литва".

Науседа е бивш десноцентристки банкер, който се утвърди като проевропейски политик и ревностен защитник на Украйна по време на първия си мандат. Литва е страна член на НАТО и ЕС, с население от 2,8 милиона души, която се опасява, че ще бъде следващата цел на Русия, ако тя спечели войната срещу Украйна. Науседа е яростен критик на Кремъл.

"Омразата, подклаждана от Русия, заплашва нашия световен ред. Тя заплашва всеки един от нас", каза той по повод втората годишнина от нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Критиците му обаче смятат, че той е спечелил популярност, като се е придържал към средното положение и е избягвал дебати по спорни политически въпроси. Той се придържа и към консервативни възгледи по отношение на правата на хомосексуалистите и в миналото се е изказвал против осиновяването на деца от еднополови двойки.

Роден през 1964 г. в Клайпеда, пристанище на Балтийско море в тогавашната съветска република Литва Науседа започва да учиу икономика в университета във Вилнюс през 80-те години, по време, когато предметът е силно повлиян от комунистическата идеология. След като Литва обявява независимостта си от СССР през 1990 г., той напуска, за да продължи обучението си в университета в Манхайм, Германия, което според него е оказало трайно влияние върху възгледите му.

През 2023 г. местните медии разкриват, че Науседа е членувал в Комунистическата партия между 1988 и 1990 г. Самият той описва този епизод като "младежка грешка" и казва, че се е присъединил към партията само за да продължи академичната си кариера, въпреки съветите на майка си.

Икономически ляво ориентиран, Науседа е твърд защитник на социалната държава и се обяви за по-високи данъци върху бизнеса, за да финансира неотдавнашното предложение на правителството да увеличи разходите за отбрана до 3% от БВП. Той е твърд поддръжник на Украйна, особено след нахлуването на Москва в съседната страна през 2022 г. Поддържа особено близки връзки с полския президент Анджей Дуда, с когото се срещна 35 пъти по време на петгодишния си мандат.

Сред политическите идоли на Науседа са британският премиер от епохата на Втората световна война Уинстън Чърчил и покойният президент на САЩ Роналд Рейгън, известен с твърдата си позиция спрямо СССР.

Науседа се гордее, че е физически активен и веднъж помолил бодигардовете си да играят футбол с него. В едно интервю той призна също, че редовно посещава заведения за дюнер.

Владее английски, немски и руски език, обича да играе шах и да колекционира редки книги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase