Снимка: ЕПА/БГНЕС
fallback

 „За да продължи Северна Македония по успешния си път към присъединяването към ЕС, от първостепенно значение е страната да продължи по пътя на реформите и пълното спазване на своите обвързващи споразумения, включително Споразумението от Преспа“, написа фон дер Лайен в публикация в социалната мрежа X.

Изказването на Урсула фон дер Лайен идва след клетвата на новия президент на държвата Гордана Силяновска, след като тя нарече държавата само “Македония”, а не с цялото ѝ конституционно име. Реакция направи и министърът на правосъдието Кренар Лога, който каза в социалната мрежа, че “незачитането на конституционното име на държавата прави клетвата на Силяновска нищожна”.

В знак на протест посланикът на Гърция в Република Северна Македония напусна пленарната зала в парламента по време на инаугурацията на Силяновска, предаде БТА. Гръзкото външно министерство пък определи поведението на Силяновска като открито нарушение на Преспанския договор.
 
По-късно дипломатическата служба на Европейския съюз излезе също с изявление: „ЕС съжалява за факта, че новият президент на Северна Македония, президентът Силяновска-Давкова, не използва конституционното име на страната по време на церемонията по полагане на клетва днес. ЕС припомня значението на пълното спазване на съществуващите, правно обвързващи споразумения, включително Споразумението от Преспа.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 1 месец

С какви смешки се знаимава ЕС. В същото време, гоелмите им момчета, Франция и Германия, си губят икономиката и тая спойка, дето държее съюза се топи. Сега искат, да го орънат на федерален режим. А на източния фронт, хич не е тихо!

51

Анонимен

преди 1 месец

Македония се оказа един много Костелив Орех за ЕС! Извиха им ръцете,да се " прекръстят" на " Северна Македония", под натиска на Гърция! Некоректно Беше! И сега ЕС ще Плати цената! Още един " гол член" по малко в Потъващият ЕС!Освен Сърбия вече и Македония Не желае Членство в ЕС!! На сила Не става!!!

50

ОтКорупцияНаКорупция

преди 1 месец

Още помним как слизайки по външното стълбищя на кметсвато в Бутча, тя и Зелноточудовище си пипаха по пръстите, докато в черните чували легналите да изкара по някой друг лев/рубла/гривна/подлер мърдаха и искаха от минувачите спичка да си запалят цигарата. Черните чували с "мъртвите" бяха тогава подредени по главната улица към кметството по които урисузлюспата се по разходи. И нито мухи, нито гладни кучета вълци и плъхове около чувалите, както и маска на лицата на Урстулата и Щекътиленски.

fallback