Снимка БГНЕС

В Русия обявиха, че са издали заповед за арест за участниците във Форума на свободната Русия Гари Каспаров, Генадий Гудков, Евгения Чирикова и Иван Тютрин. Според Москва, те са арестувани по делото за създаването на "терористично общество".

Легендарният шахматист е един от най-отявлените противници на режима на Владимир Путин. Каспаров, който е роден в Баку в семейството на руски евреин и арменка, напусна Русия през 2013 г. От 2014 г. той притежава хърватски паспорт, а в момента живее в американския мегаполис Ню Йорк.

Той прекрати активната си състезателна кариера през 2005 г., след като бе световен шампион в продължение на 15 години между 1985 и 2000 г. След края на кариерата си Каспаров се занимава активно с политика и граждански активизъм. През 2008 г. той имаше намерение да се кандидатира за президент на Русия, но се отказа от надпреварата, тъй като според него е срещнал „обструкции“, уточнява БТА.

Каспаров вече беше обявен за „чуждестранен агент“ заради активната му позиция срещу руското нахлуване в Украйна през 2022 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase