Снимка: БГНЕС/EPA

Китайският президент Си Дзинпин нареди най-голямата реорганизация на армията на страната от 2015 г. насам, която засяга силите, отговарящи за способности, включващи кибервойна.

Китай ще прекрати дейността на Силите за стратегическа поддръжка, които бяха създадени преди повече от осем години, за да повишат способностите в областта на космическата, кибернетичната, политическата и електронната война, съобщи в петък официалната информационна агенция Синхуа.

На свой ред Си създава нов клон, наречен Сили за информационна поддръжка. Въздушно-космическите и кибернетичните подразделения, които досега бяха в състава на Силите за стратегическа поддръжка, сега ще бъдат организационно паралелни на новосъздадените Сили за информационна поддръжка, се казва в изявление на Министерството на отбраната. Аерокосмическото звено ще подобри способността на Китай да използва Космоса и ще засили управлението на космически кризи, заяви министерството.

Преструктурирането идва в момент, когато втората по големина икономика в света се изправя срещу САЩ в борбата за глобално влияние, като кибервойната се очертава като ключово бойно поле. Миналия месец САЩ, Обединеното кралство и Нова Зеландия обвиниха Китай, че спонсорира злонамерена кибернетична дейност, насочена срещу демократичните институции.

Потвърждавайки водещата роля на Комунистическата партия над армията, Си заяви, че новите сили ще предоставят "ключова подкрепа при координирането на изграждането и използването на кибернетичната информационна система".

Ли Вей, политическият комисар от вече несъществуващите Сили за стратегическа поддръжка, ще поеме същата роля в Силите за информационна поддръжка. Той обеща "решително" да се вслушва в указанията на Си. Новият командир на Силите за информационна поддръжка е Би И, съобщи държавната телевизия CCTV.

Промените имат за цел по-доброто адаптиране на китайската армия към условията на "информатизация" на съвременната война, казва Цао Вейдун, пенсиониран старши изследовател във Военноморската изследователска академия на Китайската армия. Преструктурирането ще доведе до "по-добро разгръщане" на сателитните системи, киберпространството и при воденето на електронна война, заяви Цао пред репортери в кулоарите на военноморския симпозиум в западната част на Тихия океан в Циндао.

Предишният командващ на Силите за стратегическа поддръжка беше Джу Цяншен, чието изчезване породи спекулации, че е свързан с по-широките сътресения във военното ръководство на Китай, които се разразиха през последната година. Въпреки че Джу наскоро се появи отново, държавните медии не са изяснили настоящата му позиция.

Последната реорганизация следва мащабната чистка, извършена от Си във военното ведомство през миналата година. Експертите от американското разузнаване разглеждаха този ход като отговор на разкриването на широко разпространена корупция в армията, включително в Ракетните войски, които управляват разширяващия се ядрен арсенал на страната, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Бившият министър на отбраната Ли Шанфу беше отстранен от поста си без обяснения през октомври. През декември Китай назначи Дон Джун, ветеран от военноморските сили, за нов началник на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase