Снимка: StartupStockPhotos от Pixabay

Гръцкото правителство предвижда от 1 юли да влезе в сила 6-дневна работна седмица за публичния сектор, комунални услуги, банки и частния сектор, за постоянно действащи фирми, организации и стопанства, които използват 5-дневна работна седмица. В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115%.

Новият труднов закон е от 1 март тази година. Съгласно това решение всички предприятия, които са решили ползват шестия ден от седмицата, трябва да декларират, че принадлежат към една от категориите категория.

Заетостта на служителите през допълнителния ден не трябва да надвишава 8 часа и не трябва да полагат извънреден труд. Работодатели трябва да включат в заявлението за фирмата си, информация за максималното работно време на служителите, които ще работят шести ден, още преди постъпването им на работа.

В случай, че работата съвпада с неделя или официален празник, служителят получава допълнително 40% и 75% от премията, т.е. общо 115%. Работата на 6-ия ден от седмицата не позволява седмична почивка (почивен ден), освен ако не съвпада с официален празник.

Например, служител, който работи от понеделник до петък и в изключителни случаи трябва да работи в събота през същата седмица, ще получи допълнителни 40% за събота, без да право на допълнителен ден почивка.

Внедряването на дигиталната работна карта, която стартира също от 1-ви юли, в конкретните сектори е неразривно свързано с новите промени, за да се гарантират напълно правата на служителите, като в системата ще могат да се регистрират и промени в работното време и извънредния труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase