Снимка: БГНЕС
fallback

Още един месец, още един глобален топлинен рекорд, който накара учените да се чешат по главите и да се надяват, че това е махмурлук, свързан с Ел Ниньо, а не симптом на по-лошо от очакваното здраве на планетата.

Глобалните повърхностни температури през март са били с 0,1C по-високи от предишния рекорд за месеца, поставен през 2016 г., и с 1,68C по-високи от средните за прединдустриалната епоха, според данни, публикувани във вторник от Службата за изменение на климата Copernicus.

Това е 10-ият пореден месечен рекорд във фаза на затопляне, който разби всички предишни рекорди. През последните 12 месеца средните глобални температури са били с 1,58C над прединдустриалните нива.

Това, поне временно, надвишава референтната стойност от 1,5C, определена като цел в Парижкото споразумение за климата, но тази забележителна сделка няма да се счита за нарушена, освен ако тази тенденция не продължи в десетилетен мащаб.

Метеорологичната служба на Обединеното кралство по-рано прогнозира, че целта от 1,5C може да бъде надмината за период от една година, а други водещи организации за мониторинг на климата казаха, че настоящите нива на отопление остават в границите, очаквани от компютърните модели.

Рязкото повишаване на температурите през последната година обаче изненада много учени и породи опасения относно възможно ускоряване на нагряването на атмосферата.

Даяна Урге-Ворсац, един от заместник-председателите на Междуправителствения панел на ООН по изменение на климата (IPCC), отбеляза, че планетата се затопля с темп от 0,3C на десетилетие през последните 15 години, почти двойно повече от 0,18C на десетилетие тенденция от 1970 г.

"Това в границите на променливостта на климата ли е или сигнал за ускорено затопляне? Тревогата ми е, че може да е твърде късно, ако просто изчакаме да видим", написа тя в Twitter, цитирана от The Guardian.

Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания Годард на НАСА, отбеляза, че температурните рекорди се чупят всеки месец с до 0,2C.

"Смиряващо и малко тревожно е да признаем, че никоя година не е объркала предсказващите способности на учените по климата повече от 2023 г.", написа наследникът на Джим Хансен в неотдавнашна статия за Nature.

Шмид изброи няколко правдоподобни причини за аномалията – ефектът Ел Ниньо, намаляването на охлаждащите частици серен диоксид поради контрола на замърсяването, отлаганията от вулканичното изригване Hunga Tonga-Hunga Ha'apai през януари 2022 г. в Тонга и увеличаването на слънчевата активност през наближаването на прогнозирания слънчев максимум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

ЕЛИ

преди 1 месец

В ПОСЛЕДНОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ СЛЪНЦЕТО Е МНОГО СИЛНО, НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ ЧОВЕКА

20

Алекс

преди 1 месец

Аха, чешат се по главите същите учени които предупредиха че вече няма спиране на глобалното затопляне. От тука на там много топлинни рекорди ще се подобряват. Дано сме достатъчно развити да се справим със сътресенията които предстоят.

19

Анонимен

преди 1 месец

много си е хубаво времето, би трябвало да го очакваме, защото зимата дойде рано, още през ноември с обилни снеговалежи, после омекна и пролетта дойде рано, а вече е почти лято

fallback